24.2 C
Caransebeş
29.7 C
Reșița
23.7 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 13 iulie 2024

ATENȚIE! Participanții la trafic sunt rugați să țină cont de condițiile meteo

Politică

Având în vedere că în această perioadă condițiile meteo pun la grea încercare abilitățile și răbdarea participanților la trafic, mai ales pe cele ale conducătorilor de autovehicule, recomandăm ca toate categoriile de persoane (șoferi, pietoni, bicicliști, motocicliști) să adopte o conduită preventivă pe drumurile publice.

Deplasarea poate fi sigură numai dacă sunt respectate în totalitate regulile elementare și obligațiile legale privitoare la circulația rutieră.

Recomandări pentru pietoni

 -să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea;
– să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
– să traverseze drumurile publice prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde;

– să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public, astfel încât să poată fi atent la traficul rutier;

– când nu există în apropiere trecere de pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică. Atentie! Aici nu aveţi prioritate;
– nu traversaţi drumul în fugă!

-fiţi mult mai atenţi la traversare noaptea sau atunci când vizibilitatea este redusă;  În condiţii de carosabil umed sau alunecos, spaţiul necesar pentru frânare creşte foarte mult.

-Pe timp de noapte, pietonul care circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.

-Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentarii lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.

În 2021, în județul Caraș-Severin, au fost înregistrate 30 de accidente rutiere în care au fost implicați pietoni, neacordarea priorității de trecere pietonilor reprezentând a patra cauză generatoare a accidentelor cu victime.

Numărul accidentelor produse din această cauză a crescut, în 2021 înregistrându-se cu 9 accidente mai mult decât în 2020, 2 persoane decedând și 31 suferind vătămări corporale.

Recomandări  pentru biciclişti

  • bicicleta trebuie să fie echipată cu frână, sonerie, o lumină albă în faţă şi o lumină roşie, reflectorizantă în spate.
  • înainte de a pleca la drum cu bicicleta, asiguraţi-vă că aceasta este în stare bună de funcţionare!
  • biciclistul trebuie să aibă echipament de protecţie alcătuit din cască, genunchiere, cotiere;
  • dacă circulaţi cu bicicleta noaptea, purtati o vestă cu benzi reflectorizante pentru a putea fi văzuţi mai uşor;
  • la schimbarea direcţiei de mers, întindeţi braţul stâng sau drept, corespunzător direcţiei dorite;
  • pentru a semnala oprirea, balansaţi braţul drept în plan vertical;
  • nu ascultaţi muzica în căşti şi nu vorbiţi la telefon în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;
  • nu transportaţi pe bicicletă obiecte voluminoase care vă incomodează la mers sau vă pot dezechilibra;
  • nu transportaţi o alta persoană pe bicicletă.
spot_img

Actualitate