16.1 C
Caransebeş
17.7 C
Reșița
15.1 C
Oţelu Roşu
miercuri 22 mai 2024

Cultura și Eminescu merg mână în mână!

Politică

Mai multe instituții de cultură au dedicat ziua de astăzi, 14 ianuarie Zilei Culturii Naționale și nașterii marelui poet național Mihai Eminescu.

Biblioteca Municipală Mihail Halici, Casa de Cultură „George Suru” și Muzeul din Caransebeș au găzduit acțiuni menite să marcheze 15 ianuarie în cultura poporului român.

La Biblioteca Municipală a avut loc un concurs de recitare poezii din opera eminesciană, un program artistic de la care nu a lipsit muzica și poezia și o prelegere susținută de mai mulți oameni de cultură prezenți la eveniment.

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță a găzduit o expoziție de carte din colecția publicistului reșițean Gheorghe Jurma.

Jurnalistul și publicistul Gheorghe Jurma a prezentat mai multe cărți din cele 120 de volume grupate pe categorii, teme de dezbatere, despre teorii apărute asupra provenienței numelui de Eminovici, despre cine l-a „botezat” Eminescu, despre originea sa sau despre ultimii ani ai vieții sale în care a înnebunit sau a fost înnebunit, ținând cont de relațiile politice ale vremii.

După moartea lui Eminescu mulți știind că a lăsat în urmă manuscrise, se întrebau unde sunt. A fost un mister până când Titu Maiosercu s-a decis să le doneze Academiei Române, iar de la 1902 începe propriu-zis pe baza manuscriselor începe editarea operei lui Mihai Eminescu. În această expoziție am două cărți de prin anii respectivi una cu poezii una amestec de ziaristică și proză. Cine studiază manuscrisele va vedea cât de dificil este să-i descifrezi scrisul să faci o ediție Mihai Eminescu după manuscrise, cele 44 de caiete care se păstrează la academie”, spune poetul și publicistul Gheorghe Jurma, cel care a studiat îndeaproape opera poetului nepereche.

La acțiune a participat și istoricul Constantin Brătescu, care a vorbit despre cunoașterea operei eminesciene din cărțile oferite de bibliotecile caransebeșene de-a lungul vremii.

Eleva Maria – Anesia Rusnac a recitat o poezie din oprea poetului nepereche, iar la final participanții la acțiune au putut admira cărțile prezentate în expoziție.

spot_img

Actualitate