12.3 C
Caransebeş
8.7 C
Reșița
12.1 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 13 aprilie 2024

Peste 1500 de petarde și artificii ridicate de polițiștii din Caransebeș

Politică

Polițiștii din Caransebeș au depistat, ieri, 14 decembrie în Piața Gugulanilor un minor de 16 ani care vindea petarde si artificii. Acestuia i s-a întocmit dosar penal.

Polițiștii au constatat că băiatul ar fi oferit trecătorilor, fără drept, spre vânzare, articole pirotehnice, la controlul efectuat fiind găsite și ridicate 1.600 de astfel de articole, de tip petarde și artificii.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectare regimului armelor și al munițiilor și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și continuă cercetările în acest caz.

De asemenea, având în vedere că nu au fost identificați aparținătorii minorului, în cauză au fost sesizați reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, care l-au preluat pe tânăr, în vederea internării într-un centru social.

Agenții de ordine reamintesc că în conformitate cu legislația în vigoare:

  • Orice operațiune cu articole pirotehnice fără drept constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă!
  • Folosirea petardelor din categoria P1, de tip „emițător de sunet”, în scop de divertisment, este interzisă de lege! Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:
  • între orele 24.00 și 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
  • la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri;
  • la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau sau solizi, de instalațiile de gaze;
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Pentru a preveni incidentele nedorite și chiar victimizarea populației prin folosirea unor materiale pirotehnice neconforme prevederilor legale, precum și pentru menținerea unui climat de siguranță publică în preajma sărbătorilor de iarnă, cetățenii au obligația de a achiziționa doar obiecte pirotehnice permise de lege.

spot_img

Actualitate