11.3 C
Caransebeş
11.5 C
Reșița
10.7 C
Oţelu Roşu
marți 25 martie 2025

Constantin Brătescu la 80 de ani, sărbătorit de muzeul din Caransebeș

Politică

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș îl sărbătorește pe istoricul și publicistul Constantin Brătescu. Este un eveniment ce marchează 80 de ani de viață și 50 de ani de activitate publicistică a lui Constantin Brătescu, Cetățean de Onoare al Caransebeșului, fost director al Arhivelor Naționale ale Statului Caraș-Severin.

Acest eveniment face parte dintr-un proiect mai amplu al instituției de cultură cu titlul „Oameni de Seamă ai Banatului”, prin care conducerea muzeului și-a propus să-i omagieze pe cei care au lăsat în urmă Banatului și acestei țări, zeci de ani de studii și cercetări, dar și să-i sărbătorească pe aceia care pun umărul la realizarea istoriei, prin studii, cercetării, publicații, oameni care impresionează prin talent, dăruire, perseverență și muncă neobosită.

Managerul instituției de cultură, dr. Dacian Rancu i-a înmânat o plachetă aniversară istoricului Constantin Brătescu, pentru că lasă moștenire o aleasă comoară patrimoniului cultural bănățean.

Instituția noastră a pregătit un film documentar despre omul Constantin Brătescu, film care va fi postat și pe pagina de facebook a muzeului. Astfel de filme am realizat, pe parcursul acestui an și despre alte personalități ale Banatului, printre care profesorul universitar Doina Benea, despre Dumitru Țeicu, sau Valeriu Leu, despre Dumitru Jompan, Constantin Galescu, sau colonelul în rezervă Liviu Groza și Marian Gumă, fost director al Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță. Sunt memorii care rămân în timp și care atestă valoarea acestor oameni, mulți dintre ei părăsind această lume, dar care au muncit toată viața pentru a trăi și după ea”, ne-a declarat managerul instituției dr. Dacian Rancu.

în ultimii ani Constantin Brătescu s-a bucurat și de analiza propriei sale activități științifice și culturale care s-a materializat în distincții, medalii și premii. Subliniem în primul rând acordarea premiului Nicolae Bălcescu, al Academiei Române în 2 noiembrie 1985, pentru cartea de colectiv apărută în 1983, intitulată ’’Făurirea statului Național Unitar Român. Contribuții documentare bănățene’’. Adăugăm și Ordinul Național pentru Merit în grad de ofițer pe care președintele României i l-a acordat în 1 decembrie 2000. De asemenea, Ordinul Crucea Episcop Elie Miron Cristea pentru mireni, pe care Episcopia Caransebeșului i l-a acordat în 10 decembrie 2018. Titlul de Cetățean de onoare acordat de către Consiliul Local Caransebeș, completează recunoașterea eforturilor sale pentru cunoașterea adevăratei istorii a acestei provincii, în care orașul Caransebeș a jucat un rol special.

spot_img

Actualitate