24.2 C
Caransebeş
29.7 C
Reșița
23.7 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 13 iulie 2024

Dr. Virgil Musta: „Până la sărbătorile de Crăciun final de val IV Sars Cov 2!”

Politică

România în faza descendentă a valului IV! Profesorul universitar doctor în medicină Virgil Musta, șeful secției de Infecțioase de la Victor Babeș Timișoara, are speranța ca până de sărbători să revenim la o ușoară normalitate!

Medicul Virgil Musta, în vizita sa la Spitalul din Caransebeș, a tras și un semnal de alarmă cu privire la înțelesul acestei normalități, care nu înseamnă să nu mai respectăm nicio regulă:

Cred că, dacă suntem prudenți și acolo unde există risc de contaminare, zone aglomerate, trebuie să purtăm mască. Trebuie să ne spălăm în continuare bine pe mâini și nu numai pentru această pandemie, ci pentru multe boli infecțioase este esențial să te speli bine pe mâini”, spune Virgil Musta.

Medicul Musta explică de ce acum toată Europa se confruntă cu al V lea val, iar la noi suntem pe final de val IV.

Vedeți toată Europa se confruntă cu al cincilea val, au început în Germania, în Marea Britanie, un număr mare de cazuri, însă trebuie specificat că cea mai mare parte a acestor cazuri, marea majoritate a pacienților sunt cei care nu sunt încă vaccinați. Virusul este foarte contagios, dar mai e un aspect important, dacă faci boala deși ești vaccinat riscul unui deces este foarte mic. Statisticile arată că în țările în care populația este peste 70% vaccinată riscul de deces este 0,1- 0,18 %. În țările în care populația este sub 50%, cum din păcate suntem și noi, rata de deces este de 3- 5 %, de 30-40 ori mai mare, numărul de oameni care fac forme severe, decedează și pus sub presiune sistemul de sănătate. Eu cred că primul pentru care trebuie să ne luptăm, și aici din nou OMS a arătat rolul medicului de familie, pentru că el își cunoaște pacientul cel mai bine, are poate cea mai mare credibilitate în fața pacientului, să încerce să-l convingă că vaccinul este cea mai bună soluție, pentru a scăpa de pandemie și a reveni de normalitate”, a mai precizat medicul specialist infecționist Virgil Musta.

Prof. univ. dr. Virgil Musta a mai precizat că, tocmai pentru că virusul este nou, de la începutul pandemiei și până acum, de aproape doi ani, medicii au învățat foarte multe, despre modalitățile de terapie, mai ales cu ARN Mesager, care acum poate fi folosit și în neoplazii, astfel că datorită eficienței lui va urma o dezvoltare importantă.

spot_img

Actualitate