13.8 C
Caransebeş
19.7 C
Reșița
13 C
Oţelu Roşu
vineri 14 iunie 2024

După Caransebeș, din nou bătaie între minori, în Caraș-Severin

Politică

Semnal de alarmă în Caraș-Severin după ce, la nici trei săptămâni de când o minoră a fost bătută și umilită în Caransebeș, imaginile fiind virale, un alt caz atrage atenția polițiștilor, dar, de această dată bătaia s-a mutat la Socol. Se pare că o fată din clasa a V a a fost bătută în toaleta școlii de către o elevă din clasa a VIII a.

În urma vizualizării unor imagini apărute în spațiul public, în care o minoră este agresată fizic de o altă minoră într-o unitate școlară din comuna Socol, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin s-au autosesizat și efectuează verificări în vederea stabilirii situației de fapt, identificării persoanelor din imagini și dispunerii măsurilor legale.

Psihologii atrag atenția asupra bullyingului (violenței fizice și psihologice) în școli, sau în afara ei, la care participă minori, aceste imagini afectând atât persoanele implicate, cât și colegii celor implicați, sau cei care vizionează clipurile în spațiul virtual.

Mai mult, aceste acțiuni de o violență de neimaginat pentru niște copii nu pot fi sancționate de conducerea școlii, pentru că, deși s-a tot vorbit de aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice-bullying, care au fost publicate în Monitorul Oficial în iunie 2020, nici până astăzi NU a fost emisă metodologia de aplicare, spun cadrele didactice.

https://www.edu.ro/normele-metodologice-de-aplicare-legii-%C3%AEmpotriva-violen%C8%9Bei-psihologice-bullying-au-fost-publicate-%C3%AEn

Și atunci ce se poate face?

Toată speranța se pune în anchetarea cazului de către Poliție și Parchet, cel puțin în cazul de la Caransebeș fiind deschis dosar penal pentru violență și, dacă minorul are peste 14 ani, răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ. Conform Codului Penal sunt măsuri educative neprivative sau private de libertate în funcție de gravitatea faptei minorului.

Ce poate face școala?

Școala convoacă Consiliul Profesoral care analizează propunerea dirigintei clasei în care minorul a provocat violențele asupra altui minor. Conducerea școlii anunță Direcția de Asistență Socială, pentru începerea unei anchete la domiciliul copilului. Școala oferă consiliere psihologică minorului, cu acordul părinților.

UP DATE:

În urma verificărilor efectuate de către polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară al I.P.J. Caraș-Severin au fost identificate minorele implicate în eveniment, în vârstă de 11 și 14 ani, ambele eleve ale unității școlare.

Conform precizărilor polițiștilor, vineri 19 noiembrie a.c., în jurul orei 10.00, pe fondul unor discuții contradictorii, minora de 11 ani ar fi fost agresată fizic de către cea de 14 ani, în incinta unității școlare, în timpul pauzei dintre orele de curs.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă.

De asemenea, a fost informată conducerea unității școlare, situația fiind în continuare monitorizată de către polițiști.

spot_img

Actualitate