Cazul celor două bătăușe din Caransebeș, care au umilit și bătut o fată de aceeași vârstă, săptămâna trecută în Caransebeș, i-a mânat pe polițiștii din Caraș-Severin să readucă în atenție violența și cazurile de bullying în școli.
Pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au fost prezenți în unitățile de învățământ din municipiul Caransebeș, unde au desfășurat activități informativ-preventive cu elevi ai claselor primare și de liceu, pentru prevenirea fenomenului de bullying și cyberbulliyng în rândul elevilor.
Dacă ne referim la cazul de violență de săptămâna trecută este cu atât mai grav cu cât el a fost premeditat, la bătaie asistând băieți mai mari certați cu legea, dar și colegi ai celor două eleve de la Liceul CD Loga care au încurajat întreaga acțiune și au instigat la violență, doar de dragul vizualizărilor pe rețelele de socializare.
Părinții colegilor acestor fete spun că pedeapsa ar trebui aplicată, de către conducerea școlii și celor 20-30 de copii care au asistat la eveniment nu numai elevelor din clasele a VII și a VIII care au participat activ la bătaie (au râs de cea lovită, au instigat la violență, au filmat și au distribuit filmările). De asemenea părinții susțin exmatricularea celor două bătăușe, una din clasa a VII și una din clasa a VIII, pentru ca astfel de fapte să nu se mai repete în rândul elevilor, chiar dacă bătaia nu a fost în școală. Fata, de la școala Generală nr 2, din cartierul Pipirig, a fost ademenită de un băiat care ar fi fost pe mână cu eleva din clasa a VII a, astfel că a fost adusă în mijlocul unei „furtuni” de pumni și de umilințe din care cu greu își poate reveni cineva. Cazul este în atenția Poliției și Parchetului, spre soluționare.
Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere şi de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștinţe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel. Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice.
Cyber-bullying (hărţuirea cibernetică) este termenul folosit pentru definirea diverselor forme de abuz psihologic pe internet (hărţuire, ameninţare, intimidare, adresare de injurii, transmiterea de mesaje obscene, uneori ajungându-se chiar şi la şantaj), cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat şi ostil o persoană sau un grup de persoane.
RECOMANDĂRILE POLIȚIȘTILOR
În cazul mesageriei electronice, blochează persoanele necunoscute care îți fac rău sau creează-ți un cont de utilizator nou și închide-l pe cel vechi, pentru a stopa corespondența nedorită sau mesajele injurioase.
Dacă nu reușești să eviți o corespondență injurioasă, salveaz-o, pentru a o avea ca mijloc de probă. Păstrează deci (prin salvare de pagină ori fișier sau captura de ecran) orice mesaj, comentariu, secvență audio sau video pe care agresorul le-a postat.
Dacă cineva a postat, fără acordul tău, imagini, filme sau date de contact private, trebuie să te adresezi administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit. În cazul în care ţi se refuză îndepărtarea imaginile şi datele de contact ilegal postate, poţi să faci plângere penală în baza art. 226 din Noul Cod Penal, cu privire la violarea vieţii private.
Te poţi adresa oricărei unități de poliție pentru investigaţii, atunci când consideri că s-a adus atingere bunei reputaţii prin publicarea fără acord.