Virgil Musta, medicul infecționist aflat în linia I de la începutul pandemiei s-a întâlnit cu reprezentanții medicilor de familie și medicii specialiști din Spitalul Caransebeș pentru a-și pune la dispoziție cunoștințele și experiența acumulată în primul rând în lupta cu Sars Cov 2.
Profesorul universitar doctor în medicină Virgil Musta șef de secției la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a creat o platforma informatică cu titlul Pandemic Controller, pentru a veni în sprijinul medicilor de familie și a-i ajuta în oferirea unui tratament optim pacienților pozitivi covid-19, care au fost evaluați la spital, dar care urmează tratamentul la domiciliu. În aproape 1 an de zile de când rulează acest program online au fost tratați peste 10.000 de oameni, care au avut forme ușoare și medii și aveau nevoie de asistență la domiciliu din partea medicilor de familie care au fost ghidați de dr. Virgil Musta și echipa de specialiști infecționiști.
„Spitalul Caransebeș deja folosește această platformă, după această întâlnire cu medicii de familie, aștept adresele de email ale acestora și vor fi înscriși pe platformă și pot să participe la evaluarea pacienților, ce vor fi introduși pe platformă. NU vorbim despre pacienții care rămân în spital, pe aceea îi evaluează medicii din spital și ei pot cere ajutor în schema de tratament tot prin intermediul Pandemic Controller. Este vorba de cei care nu sunt internați, se tratează la domiciliu, dar sunt monitorizați în continuare de către medicul de familie. Această platformă a primit o evaluare foarte bună de către Organizația Mondială a Sănătății, programul este mai extins, doar că acum important este salvarea a cât mai multor vieți omenești de acest virus”, ne-a declarat medicul infecționist Virgil Musta.
Platforma oferă informații legate de Fișa Pacientului, cât și recomandări automate legate de stadiul bolii, tratamentul aferent și atenționările specifice. Toate informațiile sunt în continuă actualizare, sunt adaptate pentru medicii de familie, recomandările fiind făcute ținând cont de protocolul național și de experiența concretă a doctorului Virgil Musta în tratarea pacienților Covid 19.
„Am avut cazuri grave în spitalul Caransebeș, iar sfatul domnului doctor a fost foarte important, ne-a ajutat în tratarea multor pacienți, mai mult telefonic, însă de câteva săptămâni am accesat această platformă, pacienții rămân înregistrați și ne ajută să ne ghidăm în schema de tratament pentru alți pacienți”, ne-a declarat dr. Loredana Liuba, director medical.
Aceasta platformă informatică oferă recomandări și atenționări, care pot ajuta medicii de familie în alegerea tratamentului optim, însă întotdeauna medicul are decizia finală asupra încadrării într-o anumită formă a bolii, asupra schemelor de tratament ce vor fi aplicate sau asupra investigațiilor necesare fiecărui pacient, a concluzionat prof. univ. dr. Virgil Musta.
Directorul medical a pus accentul și pe tratarea pacienților non-covid, în Spitalul Municipal de Urgență, precizând că pacienții cronici nu trebuie să rămână acasă de frica infectării cu Sars-Cov 2 pentru că sunt circuite separate în unitatea medicală. De asemenea pacienții non-covid se pot adresa și Ambulatoriului din cadrul spitalului (fosta policlinică), care este deschis și, pe bază de bilet de trimitere sunt consultați gratuit.