14.1 C
Caransebeş
13.4 C
Reșița
13.3 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 15 martie 2025

Sancțiuni de mii de lei pentru Clinica Nera! DSP Caraș-Severin s-a autosesizat după decesul lui Petrică Mîțu Stoian

Politică

Centrul de medicină hiperbară de la Clinica Nera nu deține nici structura și nici personalul necesar. Supravegherea pacienților încetează, după ședințele de terapie hiperbară, eventualele complicații sau urgențe fiind lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD. Așa reiese din verificările DSP Caraș-Severin.

Comisia de control a verificat mai multe aspecte: identificarea traseului pacientului și verificarea condițiilor acordării asistenței medicale pentru pacient; îndeplinirea condițiilor de legalitate ale structurilor medicale implicate; îndeplinirea condițiilor de legalitate în practica medicală a medicilor și personalului care au gestionat starea pacientului, urmând, apoi, concluziile și luarea măsurilor legale.

În raportul de control se precizează că: în data de 06.11.2021, ora 3.00, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Oravița, cu tuse sanguinolentă și cianoză periorală. Nu se menționează cu ce s-a efectuat transportul. Potrivit constatărilor comisiei de control, la Spitalul Orășenesc Oravița atitudinea terapeutică și tratamentul administrat sunt în acord cu procedurile uzuale. De acolo, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde ajunge la ora 5.50 cu diagnosticul alveolită hemoragică. I se stabilește, apoi, la Reșița, diagnosticul ”edem pulmonar acut mixt/ supradozaj dicumatinic / hemoptizie / status post Covid-19.” Cu toate că, potrivit comisiei de control, atitudinea terapeutică a personalului medical de la SJUR a fost adecvată, funcțiile vitale se prăbușesc și se constată decesul pacientului, la ora 20.00.

În a doua etapă a controlului, inspectorii sanitari au regăsit sintagma ”spitalizare” în documentele instituției, ceea ce, evident, contravine cu limitele autorizației sanitare deținute. În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență. Unitatea de cazare are 45 de camere, cu 60 de locuri, în trei corpuri de clădire. Grupurile sanitare, lenjeria și cazarmamentul erau corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, spălate și dezinfectate cu o firmă de specialitate. Personalul de la blocul alimentar nu a putut prezenta fișe de aptitudine sau dovada absolvirii cursurilor de igienă și nici nu a respectat păstrarea probelor de alimente din mâncarea servită, pentru 48 de ore, conform legislației în vigoare. În plus, așa cum s-a văzut deja, Clinica Nera nu respectă obiectul de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare.

În aceste condiții au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 80.000 de lei: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare și 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente, conform legislației în vigoare. În același timp, s-au acordat măsuri și termene de remediere a deficiențelor, pe loc sau într-un termen dat, iar la expirarea acestor termene se vor efectua recontroale.

spot_img

Actualitate