16.1 C
Caransebeş
17.7 C
Reșița
15.1 C
Oţelu Roşu
miercuri 22 mai 2024

Consilierii au aprobat majorarea tarifelor la gunoi, în Caransebeș

Politică

La solicitarea Transal Urbis, în urma tuturor scumpirilor, la combustibil și energie, pe cale de consecință se va scumpi și tariful la gunoi. Nu pare mult 4 lei de persoană în plus, dar dacă acea persoană face parte dintr-o familie numeroasă, factura la gunoi va crește cu siguranță.

Explicația majorării cu 43% față de tariful actual, constă în amenda care se aplică pentru că nu se reciclează, care este 80 de lei pe tonă, dar și în majorările salariale din ultimii ani, la care se plătesc impozite și majorările la combustibil și energie din ultima perioadă. Astfel tariful pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere de la populație vor crește de la 10.53/persoană/lună la 15,18 lei de persoană pe lună.

Administratorul operatorului de salubritate din Caransebeș, Mihai Minea, a specificat în plenul Consiliului Local, că tarifele vor fi majorate, atât pentru populație, cât și pentru firme, ultima creștere de acest gen a fost în 2017.

Consilierul USR Dragoș Curelea a declarat în cadrul ședinței că, dacă a venit inițial cu gândul să nu voteze această majorare, s-a răzgândit pentru că speră ca gradul de selectare a gunoiului menajer să crească în următorii ani, pentru că, dacă a crescut în acest an de la un procent de 5% la 10% și acesta este foarte puțin.

Consilierul liberal Alin Purdescu, liderul grupului PNL l-a întrebat, din nou pe Mihai Minea, despre organigrama societății, Auditul făcut în urmă cu câteva luni de Primărie și despre stadiul achitării datoriilor pe care le-a acumulat Transal în ultimii ani.

Eu vă îndemn să votați pentru că bani să finanțăm Transal-ul tot vom da din buzunarele noastre, sub o formă sau alta, dacă dorim să fie o societate productivă. Dacă nu dorim lucrul acesta ei pot să trăiască și așa, să stea, cum spune domnul Matei să lustruiască scaunul, că până la urmă asta se va întâmpla, își vor lua salariile și vor merge într-o perpetuă lehamite. E vorba de 4 lei de persoană, sau nu! Cu toate că a fost un an dificil pentru Transal și pentru noi, că până la urmă banii tot de la Primărie au venit, iată că acel loc în care a fost depozitat gunoiul de la Gara Mică s-a curățat, peste 2800 de tone de gunoi și s-a scăpat de datoria la Eco Bauer, s-a plătit la ANAF și s-a mai și eșalonat pe 5 ani din datorie, lucrurile se mișcă, e vorba de două țigări, plătim gunoiul cu prețul a două țigări în plus pe lună”, a menționat în plenul ședinței de Consiliu Local primarul Felix Borcean.

Deși consilierii liberali au votat împotrivă, proiectul de majorare a tarifului la gunoi a trecut cu votul consilierilor PSD, USR și PMP.

Felix Borcean i-a răspuns și pensionarului Dumitru Matei, care a acuzat consilierii social democrați că partidul cu înclinație socială ar fi trebuit să apere interesele oamenilor și în acest caz liberalii sunt cei care s-au opus majorării:

Da, nea Matei, dar în 2017 când, pe atunci era consilier Florin Bogdea, la propunerea lui, PSD s-a opus majorării tarifului. Și cine sunt cei care au majorat prețul la benzină și energie azi? nu cumva liberalii? aici nu vorbim de politică”, a mai spus Felix Borcean.

spot_img

Actualitate