Alienarea parentală și violență în familie – teme foarte sensibile pentru societatea noastră. Ele au fost subiectul Conferinței Naționale de Dreptul Familiei, precizează deputatul Dumitru Rujan.
Evenimentul a fost organizat de ministrul Valeriu Stoica. Au fost aduse în discuție măsurile de protecție a copiilor și victimelor violenței adoptate de Ministerul Justiției.
Legea privind extinderea ordinului de protecție: indiferent dacă agresorul este sau nu membru de familie, victima va putea fi protejată împotriva oricărei forme de violență. Inclusiv violența din online.
Mecanismul privind acordarea voucherelor victimelor infracțiunilor, pentru nevoi urgente (în cuantum maxim de 16.500 lei). În acest moment, sunt 23 de entități publice și private înregistrate în mecanismul de acordare a voucherelor.
Amenajarea, în anul 2023, a 50 de camere de audiere pentru minori la instanțe. Se continuă astfel acțiunea de identificare, amenajare și dotare a spațiilor care servesc pentru audierea minorilor, în instanțe și unități de parchet, spune Alina Gorghiu, ministru al Justiției în Guvernul Marcel Ciolacu.
Reamintim că Guvernul a modificat Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.
Astfel, potrivit art. 227 -(1) Prin ordinul de protecție provizoriu pot fi dispuse cu caracter provizoriu, pentru o durată de până la 5 zile, una sau mai multe dintre următoarele măsuri:
- a) evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, cu obligația de a preda cheile locuinței polițistului;
- b) reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei și, dacă este cazul, schimbarea încuietorilor locuinței;
- c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate prin acesta;
- d) predarea de către agresor organelor de poliție a armelor deținute sau ridicarea acestora.
- e) pe lângă oricare din măsurile dispuse la literele a) – d), polițistul poate dispune și obligarea agresorului de a urma consiliere de specialitate într-un centru destinat agresorilor.
FOTO: https://avocat-tudor.ro/