14 C
Caransebeş
13.5 C
Reșița
13 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 02 decembrie 2023

Legea pensiilor, adoptată de Senat! Proiectul va merge la Camera Deputaților, for decizional

Politică

Din anul 2022, valoarea punctului de referință se indexează anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Senatul a adoptat, luni, cu 81 de voturi pentru, 12 împotrivă și 8 abțineri, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua însă în calcul întoarcerea sarcinii fiscale, în conformitate cu legislația fiscală în vigoare la data adoptării programului de guvernare, scrie News.ro.

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

Am votat pentru Legea privind sistemul public de pensii pentru că noi, liberalii, am susținut creșterea sustenabilă a pensiilor. Am demonstrat acest lucru în 3 ani de guvernare liberală, când pensiile au crescut cu 40%, astfel am adus punctul de pensie de la 1.265 lei (în 2020) la 1.785 de lei (în prezent)”, a menționat senatorul Ion Marcel Vela.

Secretarul de stat al Muncii, Marius-Ilie Stanciu, a anunțat verbal că impactul bugetar suplimentar este de 25 de miliarde de lei, din care 15 miliarde vor fi necesare indexării punctului de pensie cu 13,8, iar 10 miliarde pentru recalcularea care se va aplica de la 1 septembrie.

El a anunțat că, după promulgarea legii, va fi contractată şi aplicația informatică cu care se va face recalcularea şi punerea în aplicare a legii până la 1 septembrie viitor.

spot_img

Actualitate