Tarifele RCA rămân plafonate! La inițiativa Ministerului de Finanțe, Guvernul a decis prelungirea duratei de aplicare a tarifelor RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, menționează deputatul PNL de Caraș-Severin Dumitru Rujan.
Executivul a adoptat în ședința de joi, 5 octombrie 2023, actul normativ necesar prelungirii cu 3 luni, până la data de 31 decembrie 2023, a duratei de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asiguratori la data de 28 februarie 2023.
Ca urmare a ieşirii din piaţa asigurărilor RCA în ultimii doi ani a asigurătorilor cu cea mai mare cotă de piață, asigurători în portofoliul cărora se aflau cea mai mare parte a asiguraților RCA, a fost generat un dezechilibru între cerere și ofertă, fapt ce a condus la o evoluţie ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.
În aceste condiții, la 5 aprilie 2023 a fost emisă de către Guvernul României Hotărârea nr.298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.
Prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de primă practicate pentru asigurările RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmând a fi valabile pentru o perioadă de 6 luni, până la data de 10 octombrie 2023.
După deschiderea procedurii de faliment pentru asigurătorul RCA cu cel mai mare portofoliu de asigurări RCA din România, a fost adoptată OUG 71/2023, prin care termenele de încetare de drept a contractelor încheiate cu societatea de asigurare pentru care s-a pronunțat hotărârea de deschidere a procedurii de faliment au fost prelungite cu 90 de zile, până la data de 7 Decembrie 2023 pentru asigurări generale, respectiv 5 Februarie 2024 – pentru asigurări de garanții. După împlinirea acestor termene, polițele emise încetează de drept și, prin urmare, este necesară încheierea unor polițe noi.
Ministerul de Finanțe face precizarea că numărul contractelor de asigurări obligatorii RCA încheiate de acesta, care mai sunt încă în vigoare, este de aproximativ 1,5 milioane de contracte, ceea ce reprezintă circa 15% din întregul parc auto la nivel național.
În condițiile în care prelungirea valabilității contractelor RCA se suprapune cu încetarea efectelor HG nr.298/2023, se estimează că până la sfârșitul anului 2023 va exista un număr ridicat de asigurați RCA care vor solicita încheierea unor noi contracte, caz în care se va manifesta continuarea situației de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață, ceea ce ar putea conduce fie la o presiune asupra primelor de asigurare RCA practicate în piața liberă fie la o scădere a gradului de cuprindere în asigurarea RCA a parcului auto național.
Astfel, prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor.