13.8 C
Caransebeş
19.7 C
Reșița
13 C
Oţelu Roşu
vineri 14 iunie 2024

Parcările din Caransebeș, mărul discordiei în Consiliul Local!

Politică

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea regulamentului de exploatare a parcărilor și zonelor de staționare cu plată de pe raza municipiului Caransebeș a încins spiritele în rândul consilierilor locali!

Prin acest regulament s-ar extinde zonele de taxare pentru parcarea autovehiculelor: Spital, N. Bălcescu și Libertății, după amenajarea locurilor de parcare.

Șeful SPIR, Dan Alexandru Isac a precizat că vor fi menținute și aparate mai vechi de taxat.

Sunt foarte multe zone unde există agenți economici, de exemplu de pe strada Ardealului de la Termo Construct până la CD Loga. Cu ei ce faceți, este foarte important să nu omorâm agenții economici! Să-i dai și opțiunea agentului comercial să-și cumpere un loc, două de parcare ca să-și atragă clienții. Și văd taxare parcare zona spital…, eu nu știu dacă este o idee bună să taxăm omul că parchează în zona policlinicii, că vine la spital” spune viceprimarul Bebe Pasere.

La spital vin oameni cu probleme, îți mai arde să cauți să plătești parcarea când tu poate ai o urgență. Punctul ar trebui scos de pe ordinea de zi și să-l discutăm puțin”, a menționat consiliera Sanda Bistrean.

„Agenții economici au posibilitatea să-și achiziționeze abonamente, ca la piață, este prins în regulament, iar clienții magazinelor plătesc parcarea, cât privește zona spitalului, peste tot este așa, la Reșița, Timișoara…, la noi este 2 lei parcarea pe oră”, a completat șeful SPIR.

Există posibilitatea de a da un sms sau de a accesa o aplicație, este funcțională doar că pe zona centrală la parcări mai sunt și aparatele de taxat. Este aceeași aplicație care funcționează și la piață, se poate scana la panoul informativ codul QR, sau descarci aplicația în telefon, sunt două zone distincte Piața Gugulanilor și Caransebeș Oraș, iar telefonul îți indică exact locul unde ești. Aplicația este pregătită, iar în momentul în care noi montăm panourile, amenajăm parcările, pregătim oamenii, nu se amendează imediat, le spunem situația și abia atunci intră în vigoare acest regulament care a fost în dezbatere publică timp de o lună pe site-ul primăriei”, a menționat Primarul Felix Borcean, care a mai specificat că nu vor fi marcate locurile din fata caselor cetățenilor, acolo nu se parchează.

Primarul Felix Borcean a menționat că și Libertății și Bălcescu nu au fost taxate niciodată, deși sunt în zona centrală a urbei, însă la casele din aceste zone s-au dezvoltat mici afaceri, unde parchează mașini, îngreunând circulația. Mai mult zona centrală este aglomerată mai ales unde nu se plătește parcarea, astfel că ori plătești 2 lei pe oră, ori nu parchezi. Parcarea este gratuită sâmbăta și duminica, iar în timpul săptămânii după ora 18.00, iar amenda aplicată în caz de neplată este o măsură benefică pentru că altfel oamenii cum ar plăti parcarea, a mai spus Borcean: „lumea trebuie educată, în spiritul de a circula cu mașina cât mai puțin în oraș!”

Primarul a mai adăugat că regulamentul pe care l-a supus aprobării Consiliului Local a fost, de fapt modificat după ce a observat că cel în vigoare de până acum a fost copiat după regulamentul Pieței, astfel că se plătește parcarea și în weekend.

Piața are alt program, acolo vine lume și sâmbăta și duminica, ori în oraș taxarea trebuie aplicată după alt regulament, în weekend gratuit și după ora 18.00 zilnic gratuit. Intervalul taxat este de luni până vineri între 08.00-18.00!

După lungi discuții noul regulament a fost respins de votul consilierilor, urmând să fie dezbătut într-o altă ședință de consiliu.

spot_img

Actualitate