1.2 C
Caransebeş
-0.3 C
Reșița
0.2 C
Oţelu Roşu
joi 30 noiembrie 2023

Parohia Romano-Catolică din Caransebeș, istorie vie de 300 de ani!

Politică

Parohia Romano – Catolică din municipiul Caransebeș organizează vineri, 6 octombrie de la ora 19.00, un concert jubiliar 1723 -2023, cu soprana Ana Maria Stănoia.

Biserica din zona centrală a municipiului se numără printre cele mai vechi biserici din Caransebeș, cu un stil baroc, clădirea actuală datând de la începutul secolului XVIII, având trei altare, picturi în ulei pe pânză cu Sfânta Maria și alți sfinți, dar și statui în lemn de o valoare deosebită.

Pentru a marca împlinirea a 300 de ani de la reîntemeierea Parohiei și de la punerea pietrei de temelie la actuala biserică, reprezentanții parohiei organizează un concert de muzică clasică la care-și dau concursul soprana Ana Maria Stănoia, Romina Onișor la flaut și Cristina Struța la orgă.

A fost construită ca biserică aparținătoare mănăstirii franciscane, între anii 1725-1730. Hramul bisericii este „Neprihănita Zămislire a Maicii Domnului”, celebrat în data de 8 decembrie, fiind recunoscut, printr-un document din 1792, ca sărbătoarea „Sancta Maria delle Angeli”. Biserica a fost de fiecare dată reconstruită după devastarea şi incendierea sa, stricăciuni provocate de trupele turceşti în două rânduri, în 1738 şi în 1788. Consacrarea a bisericii a avut loc în 1733 prin episcopul de Cenad, baron Adalbert von Falkenstein, urmând ca la distanţă de numai câţiva ani să fie restaurată, după un incendiu, restaurarea fiind finalizată în 1741.

citește mai multe aici:https://cnipt-caransebes.ro/zona-turistica/obiective-turistica-din-caransebes/lacasuri-de-cult/biserica-romano-catolica-neprihanita-zamislire/

spot_img

Actualitate