5.4 C
Caransebeş
0.7 C
Reșița
6.2 C
Oţelu Roşu
joi 01 decembrie 2022

Până în 2025 Guvernul va acorda ajutor la plata facturilor la energie

Politică

A fost aprobată legea care ajută mai multe categorii de consumatori să traverseze această perioadă dificilă, prin plafonarea prețurilor la energie.

Potrivit deputatului PNL de Caraș- Severin, Dumitru Rujan clienții casnici vor plăti 0,68 lei/kWh, la un consum mai mic de 100 kWh/lună, indiferent de consumul mediu lunar din trecut.

Dacă depășesc 100 kWh, li se va aplica, în continuare, tariful de maxim 0,80 lei/kWh pentru tot consumul de până în 255 kWh. Singurii exceptați de la trecerea la un plan tarifar superior sunt cei care folosesc acasă aparatură medicală pentru tratament, familiile cu minim 3 copii minori (sau care urmează o formă de învățământ) și cele monoparentale.

Clienții casnici care vor consuma între 255-300 kWh vor avea un tarif de maxim 1,30 lei/kWh doar pentru ce depășește 255 kWh. Dacă consumatorul casnic depășește 300 kWh, atunci va plăti maxim 1,30 lei/kWh pentru tot consumul.

Clienții non-casnici vor beneficia de un tarif plafonat la maxim 1 leu/kWh, pentru 85% din consumul realizat, iar restul de 15% va fi facturat cu maxim 1,30 lei/kWh. Această grilă este aplicabilă: IMM-urilor din orice domeniu; operatorilor economici din industria alimentară, pescuit ori agricultură; unităților medicale ori de învățământ ; furnizorilor de servicii sociale; operatorilor de utilități publice; autorități și instituții publice, entităților care prestează un serviciu public și sunt conduse/coordonate/controlate de autorități ale administrației publice; lăcașurilor de cult , companiei Metrorex și aeroporturi . Toți ceilalți consumatori non-casnici vor fi tarifați cu maxim 1,30 lei/kWh.

Pentru gaze, au rămas nemodificate tarifele plafonate la maxim 0,31 lei/kWh (aplicabil consumatorilor casnici) și la 0,37 lei/kWh (pentru non-casnici), cu câteva noi excepții pentru cei din urmă. Pot beneficia de tariful de 0,37 lei/kWh: parcurile industriale, producătorii de energie termică și toți consumatorii non-casnici care au un consum sub 50.000 MWh/an.

Aceste noi măsuri sunt aplicabile în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

foto: https://cdn.economedia.ro/

spot_img

Actualitate