Un renume precum al Băilor Herculane nu se poate dobândi decât printr-o moștenire istorică, culturală și naturală incontestabilă. De aceea, anual mii de turiști din țară și străinătate aleg stațiunea de pe Valea Cernei.
Istoricul Dorin Bălteanu nu ratează ocazia de a prezenta stațiunea în cele mai frumoase moduri, bazându-se pe fapte istorice și dovezi incontestabile. Astfel vorbește despre Centrul Imperial Istoric al stațiunii, alcătuit din clădiri, monumente istorice de arhitectură balneară, construite în sec. al XIX – lea, în perioada austriacă de dezvoltare a stațiunii. Statuia lui Hercules, montată în 1847 este o operă a maeștrilor Rammelmayer şi Glantz din Viena. În centrul istoric, care se reabilitează, există din perioada regală (interbelică): Vila dr. Crăciunescu, Hotel Cerna, Izvorul de ochi, Izvorul de stomac.
Împărăteasa Elisabeta a vizitat în mai multe rânduri stațiunea, iar în 1887, a petrecut un sejur de șase săptămâni, în vila special amenajată pentru ea.
Strada Romană – reabilitată în 2013, cu fonduri europene, în cadrul unui proiect transfrontalier în colaborare cu oraşul Veliko Gradişte din Serbia. Pe strada Romană se pot vizita Vestigiile apeductului roman, aflat la cca. 50 m de Hotelul Roman, Basoreliefuri (copii) de pe Columna lui Traian, Izvorul Hygeia, pe frontispiciul căruia este inscripționată prima denumire romană a stațiunii AD AQUAS HERCULI SACRAS (LA APELE SFINTE ALE LUI HERCULES) și punctul muzeistic de la Parterul Hotelului Roman.
Punctul muzeistic de la parterul Hotelului Roman, unde se află Băile Imperiale Romane, Basorelieful lui Hercules sculptat în stâncă, prima reprezentare a celebrului erou antic, precum și copii după tabulele votive din perioada romană, descoperite pe teritoriul staţiunii.
Parcul Central al stațiunii, reabilitat în 2016 cu Pavilionul muzical unde timp de 10 ani (1896 – 1906), în timpul sezonului estival, a încântat publicul din stațiune, fanfara Regimentului de infanterie nr. 33 din Arad condusă de austriacul Jakob Pazeller, cel care, în anul 1903, a compus, la Băile Herculane, faimosul vals ”Souvenir de Herkulesbad”, pentru care a fost făcut Cetățean de Onoare post-mortem.
Chiar în zona Parcului Central găsim arborele mamut Wellingtonia Gigantea, originar din California, printre puținele exemplare aclimatizate la noi în țară, plantat pe vremea împăratului Franz Iosef.
Turiștii pot efectua și trasee spre Peștera „Grota Haiducilor”, în care s-au descoperit urme de locuire umană din paleolitic, sau drumeții pe urmele împărătesei Elisabeta: „La foișorul împărătesei”, „Traseul regelui Mihai”, „Drumul apelor miraculoase”: Izvorul Domogled, Izvorul de ochi, Izvorul de stomac, Izvorul de cură internă Diana III, „Drumul Roman”: (Strada Romană, Apeductul Roman, Băile Imperiale Romane)