21.5 C
Caransebeş
22.7 C
Reșița
23.7 C
Oţelu Roşu
miercuri 10 august 2022

Senatorul Marcel Vela: „Partidul Național Liberal salută și susține aderarea Suediei și Finlandei la NATO!”

Politică

Astăzi, 14 iunie 2022 în plenul Comisiei pentru politică externă a Senatului României senatorul Ion Marcel Vela a prezentat declarația de susținere de către Partidului Național Liberal și Grupul senatorilor PNL pentru aderarea Suediei și a Finlandei la NATO.

Declarația a fost susținută în prezența reprezentanților celor două state, Excelențele Sale, doamnele ambasador Therese Hyden și Marjut Akola.

„Cu unanimitate de voturi, indiferent de partidul din care facem parte, toți membrii comisiei am votat Declarația Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României față de accederea Regatului Suediei și a Republicii Finlanda în NATO. România, ca stat membru al NATO, a susținut constant și ferm politica de extindere a NATO. Politica Ușilor Deschise reprezintă un succes al NATO, manifestat din primii ani de la fondarea Organizației, inclusiv prin impactul strategic al extinderii zonei de securitate și valori comune în zona euroatlantică. România are convingerea că aderarea acestor state va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv a Flancului Estic, din sudul acestuia, la Marea Neagră, până în nordul său”, se arată în declarație.

De-a lungul celor aproape trei decenii de cooperare dintre Suedia, Finlanda și NATO, sub egida Parteneriatului pentru Pace, și ca Parteneri cu Oportunități Sporite, prin prezența celor două state în misiunile și exercițiile Alianței Nord-Atlantice, consolidarea dialogului politic și interacțiunea practică au evoluat semnificativ. Cele două state au demonstrat constant profesionalism în îndeplinirea criteriilor de interoperabilitate specifice calității de stat membru NATO.

În acest context, consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic reprezintă o dimensiune care va beneficia din plin de contribuția cu forțe și capabilități relevante pe care aceste state le dețin.

Beneficiile concrete ale accederii Finlandei și Suediei se vor reflecta la nivelul întregului Flanc Estic și a Alianței în ansamblu, consolidând, astfel, credibilitatea și viabilitatea angajamentului aliat în asigurarea securității și apărării statelor membre.

Parlamentul României/Comisia pentru politică externă a Senatului salută angajamentul asumat de autoritățile politice din Suedia și Finlanda privind participarea la asigurarea apărării colective și susține ferm obiectivul celor două țări de a deveni membri ai NATO.

spot_img

Actualitate