Spuma notarilor publici din România, în frunte cu președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici, Dumitru Viorel Mănescu, s-a aflat sâmbătă 7 mai în comuna Teregova, unde a fost comemorat notarul public dr. Gheorghe Ionescu, erou al rezistenței anticomuniste, la 7 decenii de la executarea acestuia.
Potrivit notarului public Petru Schinteie, cel de la care a pornit această acțiune, Gheorghe Ionescu, doctor în Teologie și doctor în Drept la Cluj a fost notar public în Teregova între anii 1934 – 1946, un om de o inteligență sclipitoare, onest, șef al organizației Partidului Național Liberal plasa Teregova, care însă a fost catalogat de către regimul Comunist ca „ostil Guvernului Comunist”, astfel că în 1946 autoritățile comuniste i-au încetat calitatea de notar public.
Împreună cu avocatul Spiru Blănaru în 1949 a format și organizat un numeros grup de fugari și au dispus confruntarea cu securitatea în locul numit Pietrele Albe, la 8 km de Teregova. A fugit în pădurile Prigorului, unde a rezistat timp de un an iar când a revenit în zona Teregova a fot descoperit, prins, judecat și condamnat la moarte pentru „uneltire contra ordinii sociale” la Tribunalul Militar Timișoara. A fost executat la 7 mai 1952.
„Evenimentul comemorativ a fost onorat de prezența domnului Dumitru Viorel Mănescu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), a doamnei Doina Rotaru, prim-vicepreședintele UNNPR, a domnului Bogdan Liviu Ciucă, președintele Camerei Notarilor Publici Galați, domnului Eduard Lambert, președintele Camerei Notarilor Publici Timișoara, domnului Florin Mihai Cimpoeșu, vicepreședintele Camerei Notarilor Publici Timișoara, dar și de alți notari publici din județele Arad, Timiș și Caraș-Severin. Iată cum, după 7 decenii de la trecerea în eternitate, Gheorghe Ionescu, a unit la Teregova, în rugăciune, emoție și amintire, preoți, notari, oficialități, profesori, elevi, deținuți politici si urmașii deținuților politici din Teregova, Rusca Teregova, Domașnea și Luncavița”, menționează Petru Schinteie, care mai precizează că Dumitru Viorel Mănescu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România a fost invitat de doamna primarul Maria Damian să viziteze și Primăria comunei Teregova, unde a scris mesajul său de suflet în Cartea de Onoare a localității.
Soborul de preoți, format din preoții Simion Bica, Ioan Smultea și Horia Stoichescu, a oficiat o slujbă de pomenire în biserica din Teregova, dar și la placa comemorativă montată pe casa care a aparținut lui Gheorghe Ionescu. De asemenea au fost depuse coroane la Monumentul Luptătorilor Anticomuniști. Participanții au efectuat o vizită la muzeul etno-istoric, care a fost amenajat pe locul în care a avut loc acțiunea anticomunistă din noaptea de 12 spre 13 ianuarie 1949.
Medalionul biografic al eroului Gheorghe Ionescu a fost realizat de către prof. dr. Gabriela Bica.