6.9 C
Caransebeş
9.3 C
Reșița
6.4 C
Oţelu Roşu
marți 10 decembrie 2024

Cartea „Drogurile”, a gugulanului Mihai Copăceanu se găsește, de acum pe rafturile Cărturești

Politică

Cartea recent lansată, „Drogurile – O carte obligatorie”, reprezintă o noutate absolută în domeniu, fiind salutată cu un interes pe măsură de către toți cei interesați să cunoască istoria, evoluția, tipologia substanțelor de acest fel, dar, mai ales, să fie capabili, pe baza acestor informații, să preîntâmpine și să controleze consumul lor în rândul tinerilor.

Lucrarea lui Mihai Copăceanu este o contribuție promptă și relevantă la o problemă tot mai arzătoare consumul de droguri. Cartea promite să aducă cititorilor un subiect de reflecție, mai ales semnificative pentru tineri, a căror căutare a identității și a locului semnificativ în lume poate duce adesea pe calea abuzului de substanțe.

Mihai Copăceanu este psiholog, este din Teregova și este fratele directorului medical al Spitalului din Caransebeș, Loredana Liuba Copăceanu. El a aprofundat psihologia prin burse de cercetare la Bologna și doi ani la Oxford. Ulterior, la Londra, s-a specializat în adicții lucrând cu dependenții de heroină la Institutul de Psihiatrie (King’s College London). Sub coordonarea academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici la Institutul de Antropologie ”Francisc I. Rainer” al Academiei Române realizează o cercetare doctorală fiind preocupat de consumul de substanțe psihoactive în rândul adolescenților.

Din 2016 lucrează în domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție din cadrul Instituției Avocatul Poporului. Pasionat de educație și societate participă activ la regândirea României prin comunicări publice și articole de opinie pe blogurile adevărul.ro încă din 2013. Crede în potențialul celor tineri și în România.

A publicat „Dependența Sexuală” (Ed. Medicală, 2018), „Freud sau Religia.Totem.Iluzie Critică” (Ed. Agnos, 2008) și „Ortodoxie la Oxford. Te-am găsit Doamne! Mărturiile a 12 englezi convertiți la Ortodoxie” (Ed. Deisis, 2010).

Din studiile realizate Mihai Copăceanu arată că vârsta inițierii consumului scade foarte mult în România. La tutun suntem pe primul loc în Europa la categoria adolescenților care fumează și crește numărul de fete consumatoare. În România, în ultimii ani a crescut numărul adolescenților consumatori de marijuana. Aproape că nu este elev care să nu aibă cel puțin un prieten mai mare care a încercat o dată. Dacă până acum aveam băieți care consumau mai mult decât fetele, acum crește numărul de fete care consumă.

Nu este o carte de self-help. Te îndeamnă să mergi dincolo de simpla lectură și să înțelegi de ce oamenii consumă droguri, ce se află în spatele consumului. Finalitatea în psihoterapie nu este ca pacientul să nu mai consume ci să înțeleagă motivele consumului, să-l abilitezi cu resurse de a face față unor ocazii favorabile consumului. Există vreo problemă care nu poate fi rezolvată? Dacă aș fi crezut asta, nu m-aș fi făcut psiholog. Inclusiv tulburările grave de personalitate sau tulburările psihice pot și au nevoie de a fi tratate, ameliorate, persoanele pot fi funcționale familial și social”, spune psihologul Mihai Copăceanu.

spot_img

Actualitate