24.2 C
Caransebeş
29.7 C
Reșița
23.7 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 13 iulie 2024

Fără alocarea bugetară a Consiliului Județean, Caransebeșul are buget local!

Politică

Consilierii locali au aprobat în ședință de lucru bugetul local pentru anul 2022, fără a cuprinde alocarea bugetară care trebuie să fie repartizată de Consiliul Județean și care încă nu s-a aprobat.

Deși mai mare decât anul trecut, bugetul nu este foarte satisfăcător pentru primarul Felix Borcean, care este conștient de creșterile facturilor la utilități pentru toate unitățile subordonate Primăriei, astfel că și cheltuielile sunt mai mari.

Valoarea bugetului depășește puțin peste 100 de milioane de lei (buget extins) și se compune, la venituri, din 60 de milioane de lei buget propriu și diferența de 40 de milioane de lei din fondurile europene și guvernamentale pentru proiectele aflate în implementare, la care, Primăria vine cu cota parte de finanțare. De asemenea tot aici intră și excedentul bugetar de anul trecut de peste 5 milioane de lei.

Potrivit directorului economic al Primăriei, Marius Preda din cele 100 de milioane de lei sunt 60 de milioane venituri proprii, iar din acestea bugetul de salarii este de 40 % la capitolul cheltuieli, iar, după toate cheltuielile administrației publice locale rămân 8 milioane de lei bani pentru investiții proprii în 2022. La aceștia se adaugă investiții din fondurile europene cuprinse în bugetul extins de 40 de milioane de lei, majoritatea fiind proiecte de dotare, și modernizare a Spitalului Municipal Caransebeș, dar și proiecte de infrastructură.

În acest an prioritățile sunt spitalul, școlile și infrastructura rutieră, inclusiv reabilitarea trotuarelor din municipiul Caransebeș. Anul acesta vrem să reabilităm mai multe zone pietonale, inclusiv pe programul Anghel Saligny cu 4 tronsoane de străzi, am făcut o listă cu priorități și pe locul I se află trotuarele. La școli majoritatea sunt incluse fie pe proiecte europene prin Fondul de Mediu, fie pe PNRR cu excepția școlii generale nr 8, pe care am inclus-o pe bugetul local, pentru că anul trecut am reabilitat acoperișul și vom continua lucrările și la fațada acestei școli”, ne-a declarat primarul Felix Borcean.

Edilul a mai specificat că pe proiectele pentru școli lucrează cu aceeași consultați care s-au ocupat și de infrastructura școlară la Reșița, sperând că va fi de succes colaborarea la fel ca și la Reșița.

spot_img

Actualitate