25.7 C
Caransebeş
28.8 C
Reșița
24.7 C
Oţelu Roşu
vineri 22 septembrie 2023

De la 1 februarie noi măsuri de protecție pentru consumatorii de energie

Politică

Guvernul condus de PNL a adoptat o nouă ordonanță de urgență care vizează facturile la energie ale consumatorilor casnici și non-casnici (IMM-uri și instituții publice), crescând măsurile de protecție a cetățenilor, firmelor și instituțiilor publice importante (școli, grădinițe, spitale, instituții de cultură etc).

Potrivit deputatului PNL de Caraș-Severin, Dumitru Rujan măsurile adoptate intră în vigoare la data de 1 februarie și se aplică pentru lunile februarie și martie!.

Potrivit noilor reguli, pentru consumatorii casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru firme, școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice. Practic, este pachetul de soluții propus de PNL și acceptat de Coaliție. Drept urmare, de la 1 februarie și până la 31 martie, consumatorii casnici vor beneficia de protecție sporită: o la curentul electric, plafonul scade de la 1 leu la 0,8 lei pe kilowatt”, precizează Dumitru Rujan.

Limita consumului de curent electric crește de la 300 kilowați/lună la 500 de kilowați/lună. Prin urmare, compensarea va avea o valoare de 0,291 lei/kilowatt, adică un consumator va plăti 0,68 lei/kilowatt. Asta înseamnă că nu se plătește mai mult de 0,80 lei/kilowatt indiferent cât consumi și dacă te încadrezi în limita de consum, nu plătești mai mult de 0,68 lei/kilowatt la gazele naturale, plafonul scade de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum crește de la 200 mc/lună la 300 mc/lună la gaze, valoarea compensației pentru clienții casnici crește de la 33% la 40%, fiind un preț de 0,221 lei/kilowatt. În concluzie nu se plătește mai mult de 0,31 lei/kilowatt, indiferent de consum și dacă ne încadrăm în limita de consum, nu plătim mai mult de 0,22 lei/kilowatt. Pentru clienții non-casnici – IMM-uri, industria alimentară și instituțiile publice (școli, grădinițe, spitale, săli de cultură etc) se plafonează prețurile la curent electric la 1 leu/kilowatt și la gaze 0,37 lei/kilowatt.

spot_img

Actualitate