13.2 C
Caransebeş
12.7 C
Reșița
12.8 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 13 aprilie 2024

De mâine, liber la achitat impozitele și taxele locale!

Politică

Primăria Municipiului Caransebeș deschide casieria Serviciului de Impozite și Taxe începând de mâine, 5 ianuarie 2022. Impozitul se reduce cu 10% dacă gugulanii achită suma integral.

Cei care așteaptă deschiderea casieriei sunt, în principal caransebeșenii care lucrează în străinătate, dar și pensionarii care își drămuiesc banii la începutul fiecărei luni.

Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor nu se aplică veteranilor de război, văduvelor de război și văduvelor veteranilor de război care nu s-au recăsătorit, deportaților, persoanelor cu handicap grav sau accentuat și persoanelor invalide de gradul I sau II.

La Caransebeș gradul de încasare în anul care tocmai s-a încheiat a fost peste așteptările primarului Felix Borcean. Dacă la persoanele fizice s-au încasat peste 100% impozitele pentru că au mai venit și restanțieri din anii trecuți, la persoanele juridice procentul încasării la final de an 2021 a fost de 86,88%. Anul acesta taxele și impozitele locale se modifică doar cu rata inflației.

In baza prevederilor art.162 alin 4 din Legea 207/2015 – codul de procedura fiscală, in termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligațiilor fiscale, Municipiul Caransebes va proceda la eliminarea din lista a  contribuabililor care si-au achitat aceste obligații. De asemenea, in cazul obținerii de către contribuabili a  suspendării executării actului administrativ fiscal se va proceda in termen de 15 zile la eliminarea din lista a contribuabililor aflați în aceasta situație.

Potrivit legii persoanele fizice care reabilitează sau modernizează termic clădirile de locuit pe care le dețin în proprietate, în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 29/2000 privind reabilitarea termică a fondului construit existent și stimularea economisirii energiei termice, aprobată cu modificări prin Legea nr. 325/2002, sunt scutite de impozitul pentru aceste clădiri pe perioada de rambursare a creditului obținut pentru reabilitarea termică, precum și de taxele pentru eliberarea autorizației de construire pentru lucrările de reabilitare termică.

spot_img

Actualitate