34.6 C
Caransebeş
29.7 C
Reșița
32.6 C
Oţelu Roşu
luni 15 iulie 2024

Clădirile istorice degradate din centrul urbei în atenția municipalității din Caransebeș

Politică

Aleșii locali au purtat tot felul de discuții, cu argumente mai serioase sau mai ironice pentru a iniția o campanie de reabilitare a clădirilor istorice, care se află într-o stare avansată de degradare în zona centrală a Caransebeșului.

Consilierii USR au fost cei care, au tot solicitat o listă cu toate clădirile istorice din municipiul Caransebeș, astfel ca pe viitor să fie cuprinse, treptat la reabilitare, sau să fie organizate întâlniri cu proprietarii acestor clădiri ca să înțeleagă importanța reabilitării.

Aleșii locali au adus în discuție subiectul clădirilor afectate, în cadrul ultimei ședințe de CL din 2021 după ce Primăria a demarat primii pași pentru a reabilita clădirile care sunt ale municipalități și a trecut din proprietatea Statului Român în domeniul privat al municipalității imobilul din strada Mihai Viteazu 12, imobil ce figura și pe lista de investiții pentru 2021.

Nu e așa ușor, trebuie să facem documentația la un nivel la care să putem să-i convocăm și pe ceilalți proprietari de clădiri pentru a face o lucrare unitară. Poate chiar o să putem prinde pe un proiect de reabilitare pe fonduri europene, există această posibilitate și dacă o să o avem, dacă vor cădea de comun acord și ceilalți proprietari, că nu sunt mulți, facem. E foarte adevărat că durează, nu poate primăria niciodată să facă singură și apoi să-i constrângem pe ceilalți, va fi o harababură. Când vom fi puși la punct și vom fi, credeți-mă, vom chema proprietarii”, a menționat primarul Felix Borcean.

Consilierul USR Dragoș Curelea a îndemnat ironic la trecerea clădirilor de pe centrul civic în patrimoniul Episcopiei, instituție care a dat exemplu că poate susține astfel de reabilitări, pentru că o parte a zonei centrale care aparține Episcopiei arată elegant și partea care aparține Primăriei și altor proprietari este într-o stare avansată de degradare. Felix Borcean i-a răspuns consilierului că „Biserica are alte legi!” și a dat exemplul construcției pe care Episcopia a făcut-o la catedrala Episcopală fără avize.

spot_img

Actualitate