6.9 C
Caransebeş
9.3 C
Reșița
6.4 C
Oţelu Roşu
marți 10 decembrie 2024

Consilierii locali din Caransebeș, strânși cu ușa de Aquacaraș! Rămâne speranța! Vin bani europeni! Se va îmbunătăți calitatea apei?

Politică

Municipalitatea din Caransebeș face compromisul de a se alinia la tariful unic la apa potabilă, conform planului de afaceri propus până în 2027, de către Aquacaraș. După lungi discuții, cu foarte multe argumente contra și doar unul singur pro, Consiliul Local a votat și amendamentul care a dat bătăi de cap Consiliului Județean, acționar majoritar în Aquacaraș.

Primarul Felix Borcean a introdus, din nou pe ordinea de zi a ședinței proiectul de hotărâre privind planul de dezvoltare al Aquacaraș, societate care implementează proiectul cu finanțare europeană de milioane de euro, care prevede introducerea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare din mai multe localități ale județului Caraș-Severin, precum și dotarea cu utilaje. Proiectul prevede, pe lângă cofinanțarea din partea primăriilor (13 la număr) și alinierea la tariful unic, pe județ, pentru metrul cub de apă, până în 2027.

Până aici toate bune pentru aleșii locali, dacă nu ar fi fost prevăzută a creștere progresivă a tarifului la apă, care numai în primul an este de 20%. În aceste condiții, inițial, consilierii au aprobat planul de investiții al Aquacaraș pentru acest proiect european, dar fără punctul care prevedea majorarea prețului la apă. Și de aici au început presiunile asupra primarului Felix Borcean, cum că s-ar pierde finanțarea de 24 de milioane de euro la Caransebeș, sau mai grav pentru tot județul.

După două săptămâni în care edilul a precizat că a primit numeroase telefoane și s-au făcut presiuni în spațiul public, Felix Borcean a precizat că în continuare nu este de acord cu acest aspect, însă el nu are drept de vot în Consiliul Local, astfel că această majorare treptată a fost supusă aprobării aleșilor locali.

Urmăriți aspecte din cadrul dezbaterii în plenul Consiliului Local:

https://www.facebook.com/103762425009222/videos/331265181964854

La întâlnire a participat și Arin Ispas, membru în Consiliul de Administrație al Aquacaraș, care a susținut că se pierde finanțarea dacă nu se aprobă întregul plan de dezvoltare până în 2027, care a primit girul tuturor primăriilor din județ implicate în proiect. De asemenea a fost prezent și inginerul Daniel Basarabă din cadrul societății Aquacaraș, care a susținut că acest plan de afaceri nu înseamnă neapărat că de mâine se scumpește apa și că orice majorare tarifară va trece prin votul Consiliilor Locale. Mai mult tariful la apă a fost calculat în baza unei modalități de calcul prevăzute într-o Hotărâre de Guvern și că societatea Aquacaraș nu are puterea să schimbe acest plan tarifar.

S-au spus tot felul de păreri din partea aleșilor locali: „apa vine prin cădere la Caransebeș și ar trebui să fie prețul cel mai mic/ apa nu este potabilă, este maro și așa se plătește prea mult pentru un produs prost/ nu se poate să împovărezi o gospodărie decât cu un maxim de 3,5 din venitul mediu/ Aquacaraș deține un monopol pe tariful la apă/ UE nu poate impune un tarif la apă, etc”.

Argumentele consilierilor nu au putut să bată singurul aspect important și anume că vin peste 24 de milioane de euro pentru Caransebeș, astfel că planul tarifar al apei până în 2027 a fost aprobat și de CL Caransebeș pentru a nu se pierde finanțarea europeană.

spot_img

Actualitate