16.1 C
Caransebeş
17.7 C
Reșița
15.1 C
Oţelu Roşu
miercuri 22 mai 2024

Caz de pestă porcină în Caraș-Severin!

Politică

Zilele trecute a fost confirmat un caz nou de pestă porcină africană la un mistreț mort, depistat pe raza fondului cinegetic nr. 42 Valea Bei administrat de AJVPS Caraș-Severin, ceea ce determină aplicarea măsurilor de combatere a bolii.

Prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, întrunit astăzi, 2 decembrie 2021, în cadrul unei ședințe extraordinare, la sediul Palatului administrativ.

Cu această ocazie a fost adoptată Decizia nr. 21/02.12.2021, privind aprobarea Planului de măsuri în cazul evoluției Pestei Porcine Africane la mistreți pe teritoriul județului Caraș-Severin – fondul cinegetic nr. 42 Valea Bei.

Măsurile de control ale bolii sunt puse în aplicare imediat și se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de pestă porcină africană la porcii mistreți în zona infectată determinată. Aceste măsuri de control rămân în vigoare pentru cel puțin încă 12 luni și includ cel puțin dispozițiile deja puse în aplicare în conformitate cu prevederile din Directiva 60/2002 CE privind:

  • examinarea porcilor sălbatici împușcați de vânători sau găsiți morți prin testări de laborator, inclusiv cu ajutorul unor anchete epidemiologice pe categorii de vârstă;
  • eliminarea porcilor sălbatici găsiți morți sau împușcati, pe baza neutralizării sub control oficial;
  • ancheta epidemiologică efectuată asupra fiecărui porc sălbatic găsit mort sau împușcat.

spot_img

Actualitate