14 C
Caransebeş
13.5 C
Reșița
13 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 02 decembrie 2023

Cornel Galescu, antrenor-jucător la Serviciul Salvamont Caraș-Severin

Politică

Aflat la conducerea Serviciului Salvamont Caraș-Severin, caransebeșeanul Cornel Galescu spune că, pe parcursul celor 4 luni de interimat va putea să-și facă o părere despre ceea ce înseamnă structura organizatorică a Serviciului Salvamont.

Coco Galescu spune că nu este vorba doar de a se afla pe cărări de munte, ci vrea să pună bazele unui serviciu durabil, să acceseze fonduri pentru dezvoltarea de proiecte care au ca scop atât prevenția cât și salvarea în zonele muntoase.

Galescu a acceptat funcția de șef serviciu având în subordine 9 salvatori montani angajați, la care se alătură voluntarii, în cele trei compartimente de pe Semenic, Muntele Mic și Băile Herculane. De aici și până la dezvoltarea serviciului, pe baza unei organigrame bazate atât pe personal administrativ cât și pe oameni aflați pe teren, pe o infrastructură la care mai trebuie lucrat, este cale lungă, însă nu este imposibil spune Cornel Galescu:

Salvatorii sunt ajutați de către voluntari, care însă se alătură de plăcere și când au timp. Să sperăm că nu se vor întâmpla, dar mă gândesc la avalanșe care s-au mai întâmplat în Munții Țarcu și dacă sunt prinși în aceste avalanșe schiori, turiști atunci este nevoie de un efectiv numeros ca să intervii, și asta în cazul în care se ajunge rapid în zonă, pentru că timpul este cel mai mare dușman în astfel de cazuri. Trebuie luate decizii lucide într-un timp foarte scurt, în așa fel încât oamenii să înțeleagă ce au de făcut contra cronometru, este un serviciu cu tentă militară”, spune Coco Galescu.

Șeful Salvamont Caraș-Severin, ne-a declarat că, în ceea ce privește organizarea serviciului a întâmpinat o preblematică diferită față de ceea ce știa:

Este multă birocrație, multă maculatură, legi care trebuie respectate și mi-am propus să plec cu toată această activitate de la modul general spre particular. Am pornit din start cu viziunea unei organigrame pe care am moștenit-o prin hotărârea Consiliului Județean cu două compartimente: unul de salvatori montani și altul de administrativ și mai departe mă bazez pe un regulament de organizare și funcționare și mai există un regulament de ordine interioară, unde rolul meu este mai important cu reguli de intervenție, conduită, iar legătura pe care o am eu cu compartimentele din subordine se bazează pe dispoziții. Am avut două ședințe cu salvatorii montanți și am stabilit echipele care au funcționat și până acum, în baza organigramei. Dacă ar fi să dezvoltăm această organigramă, anul viitor, eu consider că ar fi benefică o echipă și în zona Cheile Nerei, unde în ultima perioadă a crescut numărul turiștilor și sunt pericole, pentru că aici este foarte căutat turismul de aventură. Am pregătit o listă întreagă pentru aprobarea bugetului de anul viitor”, a menționat Cornel Galescu.

După ce lucrurile vor fi așezate Coco Galescu se gândește la accesarea de fonduri europene pe axe de dezvoltare, dar și modernizare, care să vizeze lucrări de reparații și modernizare sediului serviciului.

spot_img

Actualitate