Firava societate civilă de mediu din România a reușit, în mod nesperat, să mai salveze câte ceva. Una dintre aceste victorii a fost reprezentată de salvarea a trei superbe râuri de munte din Munții Țarcu, din mâinile companiilor chitite pe construit microhidrocentrale.
ISTORIE:
WWF-România a solicitat public respingerea, de către Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, a proiectelor de construcție de microhidrocentrale pe râurile Bistra Mărului, Șucu și Olteana, din Munții Țarcu și mai multe organizații pentru protecția mediului au contestat proiectele în mod argumentat, pentru că proiectele încalcă grav atât legislația românească, cât și directivele europene.
Avizul de mediu pentru Strategia energetică a României interzice amplasarea microhidrocentralelor în astfel de arii naturale protejate. Mai mult decât atât, administrația sitului Natura 2000 Munții Țarcu a emis avizul negativ, considerând că amplasarea de microhidrocentrale pe aceste râuri este inoportună, deoarece pune în pericol starea de conservare a speciilor protejate. Greșeli administrative similare au permis construirea unor microhidrocentrale care au distrus deja râurile Craiu, Cuntu și Sebeșel din Munții Țarcu, se arată într-un comunicat de presă emis de WWF România.
6000 de oameni au semnat petiția pentru salvarea celor trei râuri, însă APM Caraș-Severin a emis acordurile de mediu, însă în 2015 a pierdut definitiv procesul cu Federația Coaliția Natura 2000 și râurile erau salvate.
În 2019 Alset Energy a formulat o cerere de lămurire a sentinței civile nr 689 din 1 iulie 2015 ”sentinței civile nr. 689/01.07.2015”.
Adică au cerut instanței să recunoască drept corecte și legale actele care au stat la baza acordurilor de mediu anulate. Federația Coaliția Natura 2000 a intervenit din nou și pericolul a fost îndepărtat.
De data aceasta situația a fost mai gravă! Firma MHC-istă a dat în judecată APM Caraș-Severin!
Tribunalul București a dat câștig de cauză firmei constructoare, însă Curtea de Apel București a anulat decizia ca fiind eronată!
http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000889159&id_inst=2
„Este un moment festiv pentru natura carpatină, dar avem nevoie de mai mult decât funcționarea Justiției ca să mai rămână ceva din natura autentică a Carpaților Românești. Pentru ca Justiția să se poată pronunța, este nevoie de societate civilă care să aducă aceste cauze în fața Justiției, și aici lucrurile sunt clar pe o pantă descendentă. Deși avem nevoie, ca de aer de acțiuni în instanță, ca să salvăm o serie de elemente esențiale ale patrimoniului nostru natural, ele sunt foarte rare”, spun reprezentanții societății civile.
FOTO: WWF România