32.4 C
Caransebeş
34.7 C
Reșița
30.5 C
Oţelu Roşu
vineri 12 iulie 2024

Caransebeșenii salută participanții la Invictus!

Politică

Ștafeta Veteranilor Invictus, reprezentată de un drapel tricolor, purtată de civili și militari pe mai multe trasee simbolice stabilite prin diferite orașe ale țării, a trecut și prin Caransebeș, astăzi, 18 octombrie.

Evenimentul ajunge în acest an la ediția a opta și se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării „Zilei Armatei Române”. La această manifestare, marca Invictus România, pot participa alergători și cicliști (fie ei amatori sau profesioniști), civili și militari. Regula este ca, în permanență, cel puțin doi participanți, alergător și ciclist, să se afle în cursă, ducând, în acest mod, ștafeta mai aproape de destinație.

Invictus România, cauza care sprijină luptătorii răniți în teatrele de operații să participe la Jocurile Invictus și care mobilizează an de an sute de voluntari în spiritul respectului față de eroii și veteranii neamului, în cadrul Ștafetei Veteranilor. Evenimentul ajuns la cea de-a VIII-a ediție, a început pe data de 1 octombrie, va străbate toate județele țării noastre și se va termina pe 25 octombrie, de Ziua Armatei României. 500 de voluntari Invictus, din toată țara, alergători și cicliști, vor purta Ștafeta Veteranilor pe 3 trasee, de la Mărășești, Chișinău și Făgăraș până la Carei, care însumează aproximativ 3800 de kilometri, aducând astfel un omagiu eroilor României, de ieri și de astăzi.

La primele ore ale dimineții, jandarmii Cristian Brecica și Nicolas Gherghinescu, alături de reprezentanții ISU „Semenic” Caraș-Severin, col. Aurelian Miloș și plt. adj. Nicolae Stan, împreună cu militari din cadrul MApN, lt. col. Aurel Robu și plt. adj. principal Florentin Drăghin și Anca și Petrișor Rada au preluat ștafeta Invictus de la voluntarii din județul Mehedinți, în Gara din Băile Herculane. Lor li s-a alăturat atleta Liliana Maria Dragomir, multiplă campioană națională și internațională la semimaraton și maraton, care s-a alăturat grupului Invictus alergând ultimii 10 km până la Caransebeș, iar mâine alți 20 de km spre Hațeg-Deva acolo unde va ajunge ștafeta Invictus. Până la Oțelu Roșu Liliana Dragomir va alerga alături de atleți de la Clubul Sportiv Școlar, coordonat de către antrenorul emerit Cristian Dragomir.

Punctul final de întâlnire este municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944, traseele însumează peste 3500 de kilometri.

Alergăm cu Drapelul Național, ne vom opri la monumentele ridicate în cinstea celor care au murit pentru ca noi astăzi să existăm, ne vom aduce aminte că străbunicii și bunicii noștri au luptat pentru această țară și că sunt parte din ea acum. Pe traseul Băile Herculane – Caransebeș, ne-am oprit la Monumentul de la Domașnea. Atunci când ne va fi cel mai greu, ne vom aminti că sute de mii de români au murit în alte locuri decât în țara lor, ciuruiți de gloanțe, sfârtecați de obuze, îngheţaţi, înfometaţi, însetaţi, îngropaţi la comun, Dumnezeu mai ştie unde”, spun militarii cărășeni implicați în acest proiect.

spot_img

Actualitate