24.2 C
Caransebeş
29.7 C
Reșița
23.7 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 13 iulie 2024

Radu Parachivescu, pentru a doua oară la Caransebeș

Politică

Scriitorul, publicistul și comentatorul sportiv Radu Paraschivescu s-a întâlnit cu publicul caransebeșean în cadrul primei acțiuni organizate în Pandemie de Cercul de Lectură „Fărâmituri de lectură cu ceai”, sub directa îndrumare a profesoarei Sanda Bistrean.

Radu Paraschivescu a fost prezentat de Ana Jurj si Simona Roșeț, eleve la Colegiul Național CD Loga, iar în deschiderea acțiunii, spectatorii prezenți în sala Casei de Cultură au avut parte de un recital de muzică folk, susținut de solista Cristina Zaharia, din Oțelu Roșu.

Modest într-o sală cu respectarea condițiilor în Pandemie, Radu Paraschivescu le-a povestit oamenilor despre realizările sale din ultima perioadă, dar și despre preocupările sale, pasiunile și dorințele pentru viitorul apropiat. Radu Paraschivescu croiește articole pentru ziare și reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică și, mai rar decât i-ar plăcea, spune el scrie cărți. Cu ultimele trei volume scrise s-a prezentat în fața cititorilor din Caransebeș, cărți care nu au fost de ajuns pentru gugulanii prezenți, stocul epuizându-se imediat.

Instanța formatoare din familia Paraschivescu a fost tatăl lui, un om onest, drept, cu simț al răspunderii, omul care i-a pus în mână pentru prima dată o carte și nu este un clișeu spune Radu Paraschivescu, când vorbește despre lucrarea „Recviem vesel pentru tata”:

„Este omul cu care am fost la meciuri, este omul cu care am mers pe bulevardele din București, este omul care mi-a tradus Bucureștiul de atunci, din anii 80 în Bucureștiul interbelic și este omul cu care am legat o prietenie fără să-mi dau seama. Tata m-a scos dintr-o convenție unei relații artificiale, solemne, între părinte și copil, m-a scos din ecuația, pe care eu o presimțeam pisăloagă a unei pisălogeli perpetue și mi-a arătat ce înseamnă să vorbești cu un om mai mic decât tine cu 40 de ani, ca și cum ar fi egalul tău și să faci lucrul ăsta de când eram în gimnaziu”, a spus Radu Paraschivescu, care a mai adăugat că tatăl său i-a sădit niște valori teribile fără ca el să-și dea seama.

A doua carte „Acul de aur și ochii Glorianei” este aparent o carte istorică, care ar fi trebuit să se nască, ca o nuvelă spune autorul:

Este un roman de aventuri şi un posibil argument în sprijinul ideii că istoria constă într-o suită de versiuni. Suntem la sfârşitul secolului XVI, când lumea îşi păstrează relieful moştenit din alte vremuri: înşelătorii şi alianţe, cuceriri şi conspiraţii, excese şi duşmănii. Răzbunarea e monedă forte, iar trădarea, un tic fără frontiere”, a menționat Radu Paraschivescu.

La finalul evenimentul Radu Paraschivescu a acordat autografe oamenilor care au cumpărat cărțile sale, care au așteptat la rând ca la o veritabilă lansare de carte cu sesiune de autografe.

Acțiunea a fost coordonată de către un grup de cadre didactice de la Colegiul Național CD Loga din municipiul Caransebeș: Sanda Bistrean, cea care coordonează și Cercul de Lectură „Fărâmituri de lectură cu ceai”, Cornelia Grecu, Izabella Ghera și Sorina Jurji, precum și Monica Iacobescu, președinta Societății Femeilor Ortodoxe Caransebeș.

spot_img

Actualitate