21.2 C
Caransebeş
20.7 C
Reșița
20.2 C
Oţelu Roşu
vineri 14 iunie 2024

Constantin Brătescu la 80 de ani!

Politică

Istoricul Constantin Brătescu, Cetățean de Onoare al Caransebeșului a împlinit astăzi, 15 septembrie, venerabila vârstă de 80 de ani. La mulți ani și putere de muncă!

În lucrările sale, de-a lungul timpului Constantin Brătescu s-a preocupat de viața orașului din momentul reînființării Episcopiei Caransebeșului, din punct de vedere religios, dar și din punct de vedere cultural – educativ, sau administrativ de la instaurarea administrației românești. Activitatea științifică a început-o în anul 1971, când a coordonat apariția a două lucrări privind relațiile sociale și politice din Banat din perioada 1918-1944, intitulate „File de istorie”, respectiv „Catalog de documente”.
În calitate de arhivist, păstrător al tezaurului arhivistic al județului Caraş-Severin, a îmbogăţit continuu această zestre pe care a preluat-o cu 441 m.l. de arhivă şi a predat-o succesorului său cu peste 4.000 m.l. arhivă. Astfel, a reuşit să păstreze zestrea istorică a plaiurilor bănăţene, şi nu numai, în municipiul Caransebeş, ca cel mai îndreptăţit loc prin vechime şi rol în viaţa publică din Banatul de Munte.

Primarul Municipiului Caransebeș, Felix Borcean i-a înmânat diploma de Cetățean de Onoare al Caransebeșului, în cadru festiv cu ocazia Zilei Eroilor, manifestare organizată la statuia Generalului Ioan Dragalina din parcul ce-i poartă numele.

Pentru dăruirea şi seriozitatea manifestate în plan profesional de-a lungul anilor şi pentru preocupările ştiinţifice şi culturale a primit diplome de onoare, diplome de excelenţă, medalii jubiliare, ordine şi premii, dintre care amintim Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de ofiţer (1 decembrie 2000), Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române (15 mai 1985) şi Medalia jubiliară „Arhivele Naţionale – 1831-1996) (15 mai 1997), Premiul de excelenţă al Societăţii culturale „Patrimoniu” din Timişoara pentru volumul dedicat lui Miron Cristea în 2009 şi Ordinul Crucea „Episcop Elie Miron Cristea” (pentru mireni), acordat de Episcopia Caransebeşului în 10 decembrie 2018.

spot_img

Actualitate