24.2 C
Caransebeş
29.7 C
Reșița
23.7 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 13 iulie 2024

Col. Liviu Groza comemorat la Muzeul Caransebeș

Politică

În cadrul proiectului Oameni de Seamă ai Banatului, colonelul Liviu Groza s-a regăsit în amintirea oamenilor care l-au cunoscut și apreciat.

Reputatul istoric caransebeșean, cu 56 de volume publicate de-a lungul unei prestigioase cariere de istoric militar, s-a stins din viață, în urmă cu aproape 4 ani, la vârsta de 85 de ani.  Un om care a iubit și a scris despre generalii Caransebeșului, un om care a trăit după îndemnul: „am muncit toată viața pentru ca să trăiesc și după moarte”.

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș nu l-a uitat pe omul care a dat naștere acestui muzeu alături de alți oameni de cultură în 1963.

Au dorit să aducă un omagiu omului Liviu Groza: Generalul Ion Ion, muzeografa Carmen Albert din Reșița, profesorul Martin Olaru, dr Adrian Ardeț, Cornel Galescu Consilierul președintelui Romeo Dunca al Consiliului Județean Caraș-Severin, Dana Bălănescu , Mircea Socaciu secretarul Clubului Montan Caransebeș, profesorul Gheorghe Rancu și profesorul Pavel Panduru. Moderatorul acțiunii a fost dr Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură George Suru din Caransebeș.

Liviu Groza s-a născut la 10 iulie 1932, a urmat clasele primare şi Liceul „Traian Doda” din Caransebeş, Şcoala de ofiţeri activi «Nicolae Bălcescu» din Sibiu și Facultatea de Istorie la Cluj.

De-a lungul anilor și-a dedicat activitatea cu precădere istoriei Regimentului de Graniță Româno-Bănățean nr. 13 și generalilor precum Moise Groza, Alexandru Guran, Traian Doda și Ioan Drăgălina, despre care putea să-ți vorbească ore întregi, întotdeauna cu noi și noi elemente despre viața și activitatea acestora.

Liviu Groza a fost un foarte bun orator. Știa care este puterea cuvântului fapt ce-l determina să facă în așa fel ca cele spuse de el să ajungă la sufletul ascultătorului.

Este înmormântat în cimitirul Sfântul Ioan Botezătorul din Caransebeş, unde îşi dorm somnul de veci mari personalităţi ale culturii caransebeşene, bănăţene şi nu numai.

spot_img

Actualitate