21.7 C
Caransebeş
20.7 C
Reșița
20.8 C
Oţelu Roşu
duminică 14 aprilie 2024

Avantaj pentru vaccinați – de la 1 iulie, certificatul digital de călătorie

Politică

Documentul care a intrat în vigoare ar trebui să ușureze călătoriile pe teritoriul UE. Toate persoanele îl pot folosi, dar cele care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze la fiecare deplasare în străinătate.

Nicoleta Șutac, managerul agenției de turism Nadina Holiday ne-a precizat că a circulat astăzi un zvon că toți turiștii care intră în Grecia cu mijloace de transport individual, sau cu autobuze, microbuze ar fi trebuit să aibă testul PCR negativ, chiar dacă au vaccinul făcut. Informația este FALSA spune Nicoleta Șutac:

Nu este adevărată această informație! de azi se poate accesa linkul pentru certificatul de călătorie pentru persoanele vaccinate, dar până când turiștii vor fi familiarizați cu acest site se poate trece frontiera cu Grecia respectând procedurile în vigoare, adică pe baza de dovadă vaccin sau test negativ PCR. Mai mult la trecerea de frontieră se solicită un acord cu guvernul elen. Agenția noastră acordă tot ajutorul turiștilor să întocmească aceste acorduri fără de care nu pot trece la vamă”, ne-a declarat Nicoleta Șutac, managerul agenției Nadina Holiday.

De astăzi, 1 iulie pe întreg teritoriul Uniunii Europene intră în vigoare certificatul digital de călătorie, cunoscut și sub denumirea populară pașaport de vaccinare. Cei care s-au imunizat beneficiază de certificat până în iunie 2022 și trebuie să-l descarce de pe site o singură dată. Va exista o perioadă de tranziție de șase săptămâni în care călătorii pot folosi și documentele vechi care să ateste vaccinarea sau testarea. Reprezentanții companiilor aeriene anunță că se vor produce mari întârzieri la îmbarcare. În România, documentul va putea fi folosit din prima zi, la punctele de frontieră fiind trimise 270 de cititoare de cod. Autoritățile speră ca acest certificat de călătorie să impulsioneze vaccinarea, care s-a prăbușit după ridicarea restricțiilor.

spot_img

Actualitate