În anul școlar 2024-2025, Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” Caransebeș a participat la un proiect Erasmus Plus intitulat „Experiențe europene în domeniul asistenței sociale-abilități și competențe îmbunătățite pentru viitoarea carieră”, proiect care oferă elevilor șansa de a participa la o experiență concretă în mediul european pentru dobândirea de cunoștințe și abilități practice de aplicare în context misionar-pastoral a învățăturii creștine.
În perioada 04.05.2025-17.05.2025, 15 elevi din clasa a XI-a, însoțiți de pr. prof. Isac Rusalin și pr. prof. Petru Paica, au participat la activitățile proiectului Erasmus Plus nr. 2024-1-RO01-KA121-VET-000201921 în orașul Vercelli, regiunea Piemont, Italia.
Elevii au desfășurat activități filantropice și de voluntariat, ceea ce au contribuit la aprofundarea și dobândirea de cunoștințe și abilități practice, precum și la aplicarea învățăturii creștine în contextul misionar actual prin deschiderea spre ecumenismul religios, în spiritul dialogului interconfesional, al respectului și înțelegerii reciproce.
Stagiile de practică au constat în activități diverse: jocuri educative și interactive cu copii din cadrul unei grădinițe susținute de Biserica Catolică; activități recreative desfășurate într-un centru social cu copii proveniți din medii defavorizate: refugiați, comunități sărace; sortarea, depozitarea și distribuirea de alimente și fructe la un depozit al unui centru social Caritas pentru persoanele nevoiașe.
Elevii au participat și la o întâlnire în cadrul unei parohii catolice, în care au discutat despre rolul orașului Vercelli în cadrul creștinismul apusean în primele secole creștine, precum și despre importanța Simbolului niceo-constantinopolitan. A fost vizitată Basilica di Sant’ Andreea, una din primele biserici în stil gotic din Italia, veche de 800 de ani, precum și fostul seminar al Arhidiocezei de Vercelli. În acest oraș a activat Sfântul Eusebiu, care a construit prima catedrală în secolul IV, el fiind un fervent apărător al hotărârilor sinodului de la Niceea.



„Programul cultural oferit de gazdele noastre a fost unul minunat. Ne-au rămas în minte și în suflet locurile pe care le-am vizitat și oamenii pe care i-am întâlnit: Domul din Milano, Lacul Orta, Insula San Giulio, Abația Mater Ecclesiae, unde am fost primiți de cea mai numeroasă obște de călugărițe benedictine, Muzeul Giulgiului din Torino, Domul din Torino. Munca, implicarea și activitatea elevilor noștri în cadrul proiectului au fost răsplătite cu diplome, cuvinte de apreciere și gratitudine, din partea tutorilor de practică și a echipei manageriale de la Cerseo, Vercelli. În cadrul acestei experiențe Erasmus Plus, am învățat că trebuie să fim mai buni, empatici, implicați în societate și totodată, am afirmat identitatea creștină ortodoxă într-un spațiu cultural european, conștientizând cu toții că ceea ce ne unește sunt credința, tradițiile și cultura, care definesc și particularizează Europa ca un loc în care trebuie să se regăsească respectul, înțelegerea și dragostea dintre popoare, într-un autentic spirit creștin.”, a menționat părintele profesor Isac Rusalin, coordonatorul de proiect.
Derularea și implementarea proiectului a avut un impact pozitiv asupra elevilor seminariști, contribuind la implicarea lor în activități filantropice, precum și la pregătirea lor pentru a face față provocărilor pe care le vor întâlni în comunitățile în care se vor integra, învățând practic cum să coordoneze organizarea unor campanii de sprijin umanitar. Acest proiect a permis elevilor să-și contureze o oglindă a profilului moral, prin dezvoltarea trăsăturilor de caracter compatibile cu practicantul religios: solidaritatea, altruismul, dorința de-a acționa în folosul comunității, spiritul de-a acționa consecvent, compasiunea, toleranța.
Prin natura activităților de voluntariat propuse elevilor, aceștia au exersat capacitatea de auto-responsabilizare: organizarea activităților educative și sociale, asumarea sarcinilor de lucru, respectarea unui program, identificarea categoriilor de asistați și nevoilor acestora, modul cum au răspuns la solicitări. La nivel de abilitare socio-emoțională, elevii au avut de experimentat medii de viață cu care nu s-au mai întâlnit niciodată, fiind provocați să-și confrunte așteptările cu emoțiile generate de ceea ce au găsit în teren. Cel mai bun exercițiu a fost exersarea empatiei în relație cu oamenii locului, nevoile identificate, resursele disponibile.