Clădirile vechi stau să cadă, însă reprezentanții Primăriei Caransebeș nu pot interveni pentru că ba sunt monument istoric, ba au alți proprietari, ba este vorba de mulți bani!
În principal este cazul clădirilor din zona centrală a municipiului Caransebeș, care, dacă le iei la bani mărunți, în afara sediului Episcopiei Caransebeșului, toate prezintă riscuri, de la fisuri în ziduri, desprindere de bucăți de zid din fațadă, până la țigle pe acoperiș lipsă sau geamuri sparte.

Deși există un proiect de hotărâre de supraimpozitare a proprietarilor de clădiri care nu respecta normele urbanistice de întreținere a fațadelor clădirilor, primarul Felix Borcean a fost sincer într-o ședință de Consiliu Local când a spus că mai întâi ar trebui găsite fonduri pentru reabilitarea clădirii din zona centrală care mai aparține administrației publice, pentru ca după aceea să tragi la răspundere proprietarii de clădiri.
Vestea bună ar fi din partea proprietarului clădirii Formin, care, din spusele primarului Borcean, ar începe reabilitarea fațadei clădirii ce adăpostește mai multe spații comerciale, până la clădirea în care își are sediul instituția bancară C.E.C., care, mai zilele trecute, blocase trotuarul cu un cordon de trecere pentru că au început să cadă bucăți din zid, astfel ca trecătorii să ocolească zona.

Și exemplele pot continua cu vestita Comunitate de Avere, care nu aparține de Primărie și care este lăsată în paragină de către proprietar, o Comunitate de Avere care nu mai are comitet de conducere. În aceste condiții, clădirea nici nu poate fi demolată, nici reparată atâta timp cât nu-și are situația juridică clarificată.

De asemenea, tot aproape de parcul General Dragalina (zona centrală) se află, în curtea fostei Școli Generale nr 8, actualmente Corpul B al Colegiului Național „Traian Doda”, o clădire care era folosită ca sală de sport a școlii și care a ars cu ani în urmă.

Eh, această clădire, care nu mai are decât câteva cioturi de ziduri, a fost pusă în discuție în repetate rânduri, mai ales, în cadrul ședințelor de Consiliu Local ori de câte ori se schimbă componența Consiliului și vin consilieri noi, dornici să rezolve problemele comunității. Iată că de această dată a întrebat despre situația acestei clădiri consilierul Corneliu Hrimiuc, pe drept vorbind, pentru că există risc de accidente în rândul elevilor care se aventurează în pauzele de la școală în zona acestui spațiu deschis. Noroc că în prezent elevii efectuează orele de curs la „Traian Doda” pentru că se lucrează la reabilitarea școlii.
Conducerea Primăriei a încercat în repetate rânduri să demoleze acest spațiu dezafectat, însă a întâmpinat opoziție din partea Direcției de Cultură Caraș-Severin, pentru că această clădire fără acoperiș și cu ziduri care abia se mai țin este lipită de Muzeul din Caransebeș, clădire monument istoric, astfel că soluția ar fi refacerea clădirii cu aducerea ei la forma inițială, pentru care ar trebui, din nou, fonduri serioase din partea municipalității. Și uite așa administrația se învârte într-un cerc al neputinței și, doar timpul, într-un fel sau altul, își va pune amprenta pe aceste clădiri.
