Muzeu Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, sprijinit de Consiliul Județean Caraș-Severin, organizează în zilele de 24 și 25 octombrie 2024 ediția cu numărul LI (51), a simpozionului Internațional de Arheologie și Istorie „In Memoriam Constantin Daicoviciu”.
Ediția din acest an este dedicată ilustrului profesor și mentor HADRIAN DAICOVICIU (1932-1984), la 40 de ani de la trecerea în eternitate.
Născut la Cluj Napoca în 1932, decedat tot la Cluj Napoca, în 1984, Hadrian Daicoviciu a fost un arheolog și istoric român, fiul istoricului Constantin Daicoviciu. Studiile secundare le face la Sibiu și Cluj, în timp ce studiile superioare le urmează la Facultatea de Istorie a Universității din Kazan-URSS, între 1951-1953, și la Cluj, între 1953-1955. A obținut titlul științific de doctor în Istorie în 1971, la Universitatea din Cluj. A urcat toate treptele ierarhiei universitare, de la asistent, lector și conferențiar până la aceea de profesor al Facultății de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai”. A fost ales membru al Societății de Studii Clasice și al Uniunii Internaționale de Științe pre și protoistorice și director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei și al Institutului de Arheologie din Cluj-Napoca. A fost specialist în epigrafie latină, fiind specializat în istoria antichității. De asemenea, a desfășurat o muncă susținută de cercetare dedicată aproape exclusiv istoriei Daciei înainte și după cucerirea romană.
Hadrian Daicoviciu este autor al mai multor lucrări despre istoria și cultura dacilor, obținând Premiul „Vasile Pârvan“ al Academiei Române pentru lucrarea de sinteză „Dacii”. A reinterpretat într-un mod original civilizația dacică, așa cum era ea reflectată în scenele de pe Columna Traiană. A participat la numeroase manifestări științifice din țară și străinătate, unde a prezentat aspectele cele mai importante ale civilizației geto-dacice.
Simpozionul științific organizat de Muzeul din Caransebeș se adresează deopotrivă
arheologilor (preistoricieni, româniști și medieviști), dar și istoricilor care studiază
perioadele modernă și contemporană.