„Sat al meu, ce porți un nume’’, înainte de a fi versurile poeziei lui Lucian Blaga, sunt cuvinte ce reprezintă cartea de identitate a multora dintre noi care am luat calea destinului dintr-un sat de munte sau de câmpie pentru a-i spunea povestea, indiferent prin ce orașe, locuri, sau funcții ne-au purtat pașii, spune senatorul liberal Ion Marcel Vela.
În ultima zi de duminică a lunii septembrie, este Ziua Satului Românesc, instituită de către Parlamentul României prin Legea nr. 44/2020. Ziua Satului Românesc este dedicată promovării patrimoniului cultural, a tradițiilor și obiceiurilor rurale, dar și a oamenilor care trăiesc și muncesc în mediul rural. Această zi aduce în atenție importanța satului în formarea identității naționale și păstrarea valorilor românești autentice.
„Parafrazându-l pe Lucian Blaga poate fi și ziua veșniciei care s-a născut la sat, pentru că este momentul reverenței pentru bunii și străbunii noștri. Este pragul pe sub care trecem în casa părintească cu speranța că satul românesc va continua să fie un colț de Românie unde am lăsat urmele primilor pași, emoția primelor slove, binecuvântarea botezului și a primei împărtășanii la Biserica din sat”, menționează senatorul liberal, Ion Marcel Vela, președintele PNL Caraș- Severin, care a mai adăugat că nu trebuie să uităm de importanța satului în formarea identității naționale și păstrarea valorilor românești autentice!
Ziua Satului Românesc este un prilej de a reînvia și reînnoi legătura dintre generațiile tinere și tradițiile lor, precum și de a sublinia rolul important al satului românesc în dezvoltarea istorică și culturală a țării.