18.8 C
Caransebeş
20.7 C
Reșița
18.4 C
Oţelu Roşu
marți 10 septembrie 2024

Muzeul Caransebeș o restaurează pe Sisi!

Politică

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a demarat colaborarea cu Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, acreditat de Ministerul Culturii în vederea restaurării statuii împărătesei Sisi a Austriei, aflată în patrimoniul muzeului caransebeșean.

Potrivit managerului interimar Diana Țîrdea, există 126 de piese în tezaurul muzeului, care aparțin monumentului împărătesei Sisi, una dintre cele 5 statui în mărime naturală din lume.

Domnul Mihai Spiridon, restaurator în cadrul Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași a venit la muzeu, a fotografiat statuia și toate piesele, pentru expertiza care certifică starea de conservare/degradare, urmând să ne ofere un deviz de lucrări, să încheiem contractul și să înceapă această amplă lucrare de restaurare a monumentului. Acest monument a fost realizat după un tablou al împărătesei și a respectat fizionomia și caracteristicile fizice ale împărătesei Sisi, cu o înălțime de 1,72 metri. În prezent statuia este fragmentată, avem 126 de bucăți, dar are trei părți mari, respectiv capul, corpul și brațul stâng”, a menționat Managerul Muzeului Diana Țîrdea.

Activitatea specialiștilor Centrului de Cercetare și Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, acreditați ca experți de Ministerul Culturii, a condus la salvarea unor mari valori culturale din patrimoniul muzeelor din țară, Mihai Spiridon fiind unul dintre puținii restauratori în piatră/marmură din țară.

Statuia împărătesei a fost definitivată de către sculptorul Ianos Horvay și urma a fi amplasată în centrul orașului Caransebeș în anul 1914, dar, din cauza începerii primului război mondial, inaugurarea a fost amânată. România, la acea vreme era alcătuită doar din Moldova și Țara Românească. Banatul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar și de aceea la 1914 găsim comandamente de români implicați în luptă, de partea imperiului. Statuia este realizată din marmură de Rușchița, marmură care a fost donată de patronul de atunci al carierei, Ioan Bibel.

Interesant este că statuia a fost realizată cu acord imperial al lui Franz Iosif, fiind o imagine a casei regale habsburgice. Este cea de-a 5-a statuie realizată cu acest acord imperial și sunt doar cinci de toate, celelalte 4 sunt stilizate și le regăsim la Viena. Budapesta, Corfu și Geneva. Cea de la Caransebeș o reprezintă pe împărăteasă cât mai aproape de adevăr, adică statuia împărătesei este în mărime naturală; are 1,72 m, exact atât cât avea și Sisi. Chiar și înfățișarea chipului ei este foarte bine redată de către sculptor.

spot_img

Actualitate