16.1 C
Caransebeş
17.7 C
Reșița
15.1 C
Oţelu Roşu
miercuri 22 mai 2024

Tradiție, Credință, Spiritualitate! Hramul Catedralei Episcopale în Duminica Tomii

Politică

Catedrala Episcopală cu hramul „Învierea Domnului” și „Sântul Ilie Tezviteanul” continuă tradiția sărbătoririi hramului în Duminica Tomii, prima duminică de după Învierea Domnului.

În acest an, duminică 12 mai, de la ora 9.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie de către episcopul Caransebeșului, PS Lucian, alături de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. În acest an au răspuns invitației Episcopiei 7 episcopi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Programul hramului începe cu o zi înainte, sâmbătă de la ora 17.00 cu întâmpinarea sfintelor moaște Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița – Vâlcea, după care va urma o procesiune de la reședința episcopală spre catedrală, unde, de la ora 18.00 va avea loc slujba Vecerniei cu Litie și Utrenia.

Duminică, la ora prânzului, după sfânta Liturghie, PS Lucian va deschide oficial Ruga de la Oraș, binecuvântând hora ce se va forma conform tradiției în fața catedralei din centrul civic. De asemenea cu această ocazie se vor deschide și Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeș, amplă acțiune de cultură și spiritualitate, ajunsă la ediția a XVII a.

Și tot duminică, de hramul Catedralei, de la ora 17.00 va avea loc inaugurarea Bustului marelui poet național Mihai Eminescu, amplasat zilele trecute în parcul din fața Primăriei Municipiului Caransebeș. Bustul este turnat în bronz, operă a sculptorului Linda Saschia Menczel din Timișoara iar soclul este din marmură de Ruschita.

Monumentul este realizat în baza proiectului cultural „Aspecte și valori eminesciene în Banat”, elaborat de Episcopia Caransebeșului, prin Societatea Femeilor Ortodoxe. Consiliul Judetean Caras-Severin a finanțat cu 50% valoarea proiectului. De asemenea co-finantarea a fost asigurată de omul de afaceri Adrian Dumbravă.

spot_img

Actualitate