16.1 C
Caransebeş
17.7 C
Reșița
15.1 C
Oţelu Roşu
miercuri 22 mai 2024

Proiect legislativ, care acordă sprijin studenților români din diaspora!

Politică

Programului de finanțare „Investim în studenții români din diaspora – STUD-IN-VEST” prevede ca tinerii români, cu vârste până în 35 de ani, care au absolvit în străinătate universități de top, să beneficieze de finanțare pentru societățile comerciale nou înființate în România și dezvoltarea activităților acestora, anunță senatorl liberal Ion Marcel Vela.

Proiectul legislativ depus la Senat propune aprobarea unui programul de finanțare „Investim în studenții români din diaspora – STUD-IN-VEST, „care are ca obiectiv acordarea de finanțări cu caracter nerambursabil cetățenilor români care au absolvit cu diplomă recunoscută în România, conform reglementărilor legale în vigoare, cursurile unei universități de top acreditate în străinătate”.

Actul normativ remediază perturbările grave ale economiei și societății românești ca urmare a fenomenului „brain-drain”, susțin inițiatorii proiectului.

Impactul bugetar brut anual este în valoare de 1,6 miliarde de lei, echivalentul a 323 milioane de euro. De asemenea, impactul bugetar net este, la finalul fiecărui an, mult mai mic, reprezentând maximum 60% față de impactul bugetar brut”, menționează senatorul Ion Marcel Vela, mai menționează inițiatorii.

Programul de granturi nerambursabile ar avea linii de finanțare. Programul este unul „multianual, transparent, competitiv și nediscriminatoriu, pentru stimularea dezvoltării economiei prin valorificarea cunoștințelor acumulate de tinerii absolvenți, cetățeni români, ai universităților de top din străinătate, în vederea creșterii competitivității economiei, la nivel național și regional, prin înființarea și dezvoltarea unor afaceri noi în domeniile prioritare stabilite prin politicile europene, care să pună în aplicare metode inovative, specifice studiilor derulate de beneficiarii programului”, prevede actul normativ.

spot_img

Actualitate