13.2 C
Caransebeş
12.7 C
Reșița
12.8 C
Oţelu Roşu
sâmbătă 13 aprilie 2024

Bata Marianov: „Opera lui Brâncuși este mai actuală ca niciodată!”

Politică

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin a organizat în 19 februarie o acțiune menită să sărbătorească pe cel mai cunoscut român din toate timpurile în lume: Constantin Brâncuși.

La invitația managerului instituției, Diana Țîrdea, sculptorul Bata Marianov, cel care a primit marele premiu al Uniunii Artiștilor Plastici în anul 2023 pentru întreaga carieră, cetățean de onoare al Caransebeșului a vorbit publicului prezent despre omul Constantin Brâncuși și despre expoziția Brâncuși care s-a desfășurat la Timișoara cu ocazia marelui eveniment „Timișoara Capitală Culturală Europeană”.

Ziua Națională Constantin Brâncuși este marcată în fiecare an la data de 19 februarie, ziua nașterii marelui sculptor român. Astfel, data de 19 februarie este un prilej deosebit de a sărbători nu doar ziua de naștere a marelui artist, ci și contribuția acestuia în sculptura modernă. Constantin Brâncuși a avut contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Mulțumesc pe această cale domnului Bata Marianov care a răspuns prezent invitației noastre și care a putut să prezinte, pentru o altă serie de public expoziția Scuturatul Pomilor din Rai care se află expusă la muzeu până în luna mai”, a declarat Diana Țîrdea.

Comuniștii au refuzat lucrările din atelierul din Paris, pe care el a dorit mult să le știe acasă. Acele lucrările sunt găzduite astăzi de Muzeul Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris. Trebuie să vedem partea bună, întrucât arta celui mai important sculptor al secolului XX poate fi văzută astfel de mult mai multă lume”, a spus sculptorul Bata Marianov.

În deschiderea acțiunii a fost proiectată o scurtă prezentare despre maestrul Brâncuși, care a primit recunoașterea internațională mai repede decât din partea propriei țări, după care a fost vizionat un film documentar realizat de TVR Cultural sub genericul „Români care au schimbat lumea”.

spot_img

Actualitate