A doua ediție a Expoziției de Ovine s-a desfășurat astăzi la Caransebeș, gazdă fiind Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor din municipiu, iar organizator Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine și Caprine Caraș-Severin.
Au onorat invitația organizatorilor 42 de crescători de animale din Caraș-Severin și Timiș, care au prezentat, în țarcuri special amenajate mai multe rase de oi, printre care cea mai cunoscută rasa Țurcană cu derivatele „Bălă”, „Bucălaie”, „Brează” și „Oacheșă”, dar și rasa Racka, cunoscută pentru coarnele sale neobișnuite în formă de spirală.
„Ne-am bucurat că și la această a doua ediție oamenii au dat curs invitației noastre, pentru această expoziție, unde s-a pregătit un ceaun tradițional, s-au purtat discuții despre alimentația animalelor, tratamentul specific și factorii care influențează producția de lapte”, ne-a declarat Ionică Bona, membru în asociație.




Una dintre rasele apreciate la această expoziție a fost Creața de Caransebeș, care încă este neomologată.
Această zi frumoasă de toamnă, de 26 octombrie nu a fost aleasă întâmplător de către Asociația Crescătorilor de Ovine din Caraș-Severin, prin Marinca Bălan, conducător de registru și responsabil cu controlul oficial al calității, pentru că astăzi potrivit credinței populare, Sfântul Dimitrie sau Dumitru este considerat patronul spiritual al păstorilor.
Cu această ocazie Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor a organizat un workshop cu titlul „Semnificația geneticii asupra managementului producțiilor ovinelor din Banatul de Munte”, ajuns la ediția a II a, ediție la care au participat specialiști în domeniu, ce au putut afla informații despre proiectele în cercetare avute de Stațiune, ce vizează ameliorarea ovinelor din raza Țurcană, care este 80% din efectivul total de ovine la nivel de țară, iar în județul Caraș-Severin deține 90-95%, ne-a precizat Maria Sauer, șefa Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Caransebeș.

„În cadrul rasei Țurcane există foarte multe ecotipuri valoroase, printre care Creața de Caransebeș care are producții mari de lapte. În baza proiectului nostru care este la început de drum testăm câteva metode de analiză genomică pentru a putea omologa aceste ecotipuri ca să poată fi declarate ca rase”, ne-a declarat Maria Sauer.
La acțiunea de azi au participat peste 2000 de oameni, printre care oficialități locale și județene, cercetători în domeniu din mai multe județe ale țării și crescători de animale din Banatul Montan și din județul Timiș.