1.2 C
Caransebeş
-0.3 C
Reșița
0.2 C
Oţelu Roşu
joi 30 noiembrie 2023

Ion Marcel Vela, după 9 ani, din nou la Troița din Dobroutov, Cehia

Politică

Liderul liberalilor din Caraș-Severin, senatorul Ion Marcel Vela, vicepreședinte al PNL, alături de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Praga, unde se desfășoară cel de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea.

Delegația României a depus luni, 23 octombrie, și o coroană de flori la troița de la Dobroutov, din regiunea Vysočina, ridicată în cinstea militarilor români care și-au dat viața pentru eliberarea Cehoslovaciei în ultima parte a celui de Al Doilea Război Mondial.

Președintele PNL Caraș-Severin, Ion Marcel Vela, este inițiatorul ridicării acestui monument din stejar, lucrat de meşteri maramureşeni, şi a amplasării unei plăci memoriale din marmură, eveniment care a avut loc acum nouă ani, la data de 7 iunie 2014.

Troița a fost realizată cu susţinerea financiară a Primăriei Caransebeş, prin Casa Municipală de Cultură „George Suru”, iar implementarea proiectului în Republica Cehă a fost asigurată de Ambasada României în Republica Cehă şi de Primăria Dobroutov. Monumentul, inspirat din arta populară românească, este dedicat celor 66.000 de militari români care şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi în Cehoslovacia în luptele purtate în ultima parte a celui de Al Doilea Război Mondial (decembrie 1944 – mai 1945).

Veritabilă podoabă a artei tradiţionale româneşti, troiţa, realizată de meşteri lemnari în Maramureş, este menită să amintească cu demnitate de jertfa supremă adusă de ostaşii români. Ea se constituie, totodată, într-un nou reper cultural românesc în Republica Cehă, fiind un simbol al istoriei ce leagă cele două națiuni, informează biroul de presă al PNL Caraș-Severin.

spot_img

Actualitate