70 de morminte orientate Est-Vest, cu un inventar deosebit de important, dintr-un cimitir al unei așezări medievale, datată din secolele XI – XIII, au fost descoperite pe Clisura Dunării.
Cimitirul a fost descoperit de către o echipă de specialiști ai Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, condusă de către cercetătorul Adrian Ardeț, pe un loc numit Țărmuri, în urma unei solicitări a unor proprietari de teren, care doreau să-și construiască o casă de vacanță pe malul Dunării, zona Gornea-Sichevița.
„Este un material de studiu deosebit de important care ne oferă informații despre civilizația românească de la începutul mileniului doi, la Dunăre. Această civilizație se extinde la scara întregului nostru teritoriu. Dunărea nu a reprezentat o graniță, ci un loc în care o comunitate locală se exprimă prin mijloace bizantine. N. Iorga numește acest lucru Bizanț după Bizanț, asta suntem și faptul că am documentat aceste morminte, prin descoperirile monetare, prin descoperirile de inventar: cercei, brățări de argint, de sticlă și alte obiecte depuse în morminte, putem spune că ne aflăm după revolta românilor și bulgarilor la sudul Dunării, anul 1180. Timp de 200 de ani, cu siguranță aceste comunități își manifestă viața culturală și spirituală aici și se extinde, mai departe în teritoriul Banatului de astăzi și în alte zone”, ne-a declarat dr. Adrian Ardeț.
Managerul muzeului din Caransebeș, dr. Dacian Rancu a mai adăugat că descoperirea reprezintă pentru istoria noastră un element deosebit de important în formarea poporului român. Mormintele au fost curățate, osemintele ridicate, la fel și podoabele descoperite și depozitate în patrimoniul muzeul pentru studii viitoare și conservare.
„Într-un moment al istoriei se dau lupte între Imperiul Bizantin și Regatul Maghiar pentru a-și extinde dominația la Dunăre. Regatul Maghiar reușește prin acele fortificații de la Drencova, de la Sfântul Ladislau și de la Tricule, toate din timpul lui Sigismund de Luxemburg, să ajungă până la Dunăre și să includă acest teritoriu în Regalitatea Maghiară”, a mai adăugat Adrian Ardeț.