Spitalul Modular costă mai mult! Cheltuielile neeligibile ar trebui suportate de la bugetul local! Sunt bani la bugetul Primăriei Caransebeș, sau se renunță la proiect?
Ideea construirii unui spital modular nu s-a înțeles, de la bun început! Ce înseamnă modular, cu ce ajută spitalul, cât este cota de cofinanțare de la bugetul local, care și în ce sumă sunt cheltuielile neeligibile și mai ales cu cât afectează proiectul, care este deja aprobat creșterea prețurilor la materialele de construcții?
La toate aceste întrebări au încercat să răspundă mai mulți factori de conducere, în cadrul ședinței de Consiliu Local, pentru că întrebarea cheie este: dacă, acest spital modular mai este oportun sau nu!
Opiniile „contra” au venit din partea primarului și viceprimarului care au explicat că: degeaba primim de la Uniunea Europeană 14 milioane de lei, dacă Primăria mai trebuie să pună aproape 9 milioane. Opinia „pentru” a venit din partea city managerului care a precizat că va încerca să poarte discuții cu consultanții proiectului pentru lucrările neeligibile și poate că suma se mai reduce cu 2,3 milioane de lei. Mai mult acest modular care va fi ca o anexă a Spitalului Municipal, construcție nouă, dotată cu aparatură nouă va putea fi folosită pentru a muta secția de pneumologie – infecțioase de la Spitalul Bora, creându-se astfel condiții deosebit de bune pentru pacienți.
Consilierii au cerut un punct de vedere și de la managerul Spitalului prezent în sală, care a explicat că orice absorbție a banilor europeni este binevenită, însă nu se poate el pronunța pentru că diferența de bani este suportată de la bugetul local, adică din banii cetățenilor:
„Greșeala a fost de la bun început a celor care au gândit aceste spitale modulare, pentru că inițial le-au prezentat ca niște construcții provizorii, dintr-un material ușor, care se pot monta și demonta în funcție de necesitate pe perioada covid-ului. Pentru că a fost inadvertența aceasta de concept de modular/container s-au dat rateuri cu protejarea și funcționalitatea aparaturii medicale, astfel că s-a decis ca spitalele modulare să fie construcții cu fundație, pentru care s-a pierdut timp cu studiile de fezabilitate, dezmembrare de terenuri, realizare de proiecte și uite așa timpul aceasta a dus la pierdere de bani, pentru că între timp a fost explozia prețurilor la materialele de construcții, recalcularea întregului proiect a dus ca de la o sumă destul de rezonabilă, cât ar fi trebuit să achite Caransebeșul, la dublarea poate chiar triplarea ei”, a menționat Adrian Dumbravă, managerul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș.
Potrivit city managerului Florin Bogdea în perioada următoare se vor purta noi discuții cu proiectanții, consultanții și reprezentanți ai Guvernului pentru a vedea dacă suma de 9 milioane de lei cât ar trebui să cotizeze Caransebeșul s-ar putea reduce.
Primarul Felix Borcean a explicat că 9 milioane de lei este bugetul SPIR pe un an de zile, câte s-ar putea face cu acești bani, iar viceprimarul Bebe Pasere a mai adăugat că metrul pătrat de construcție la cheie este 800 de euro în prezent, astfel că, dacă Primăria ar avea cei 8,9 milioane de lei ar putea să construiască singură un modular de 2000 de m.p., fără dotări.