3.9 C
Caransebeş
3.7 C
Reșița
3.3 C
Oţelu Roşu
vineri 24 ianuarie 2025

Muzeul Caransebeș propune vizitarea castrului roman Tibiscum, cu ocazia evenimentului Timișoara – Capitală Culturală Europeană

Politică

Caransebeșul ar putea să se alinieze evenimentelor organizate anul viitor, cu ocazia declarării Municipiului Timișoara – Capitală Culturală Europeană, prin vizitarea Castrului Roman Tibiscum de la Jupa, unul dintre cele mai mari orașe romane, descoperite în România.

Aparținând Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș Rezervația Arheologică Tibiscum ar putea să fie inclusă pe lista obiectivelor de vizitat.

Tibiscum se află pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin, pe o zonă cercetată, până în prezent, de cel puțin 17 hectare. Specialiștii consideră că rezervația de la Jupa este comparabilă ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, Porolissum, din județul Sălaj, sau Histria, de la Marea Neagră, fiind unul dintre locurile în care a început formarea poporului român.

“Vrem să modernizăm muzeul de acolo, să refacem o scenă pe care o avem, ne mai trebuie o parcare în zonă. Sunt câteva lucruri de făcut. Simpozionul și o expoziție, din această toamnă de la Caransebeș, sunt dedicate și marcării a 100 de ani de când au început cercetările de la Tibiscum. Pe de altă parte, împreună cu Primăria de la Obreja, pe teritoriul căreia a fost descoperit un templu a lui Apollo, cu inscripția și datarea lui, vrem să asfaltăm un drum care duce în zonă, să facem și o pistă de biciclete, pentru a putea fi mai accesibil. La Timișoara, vom face un simpozion și o expoziție, despre Banatul Roman, care probabil va avea loc anul viitor”, menționează istoricul Adrian Ardeț.

La începutul secolului al doilea, romanii ridică la vărsarea râului Bistra în Timiș primele așezări, sub forma unor fortificații militare de pământ și lemn, pentru apărarea căilor spre noua capitală a Daciei Romane, fondată în 106 d.Hr. Pe partea stângă a râului Timiș sunt cunoscute mai multe etape în evoluția fortificației militare. Încă din timpul războaielor daco-romane se pare că a existat un castellum de pământ cu dimensiunile de 60x60m, transformat într-un castru, la început din pământ și mai apoi din piatră cu dimensiunile de 110x100m. Pe dreapta Timișului, în așezarea de la Tibiscum-Iaz, este construită o fortificație din pământ cu dimensiunile de 90×60 m.

Muzeul din Caransebeș – Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, Academia Română, Filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Misiunea Arheologică Italiană din România au deschis cea de-a 58-a campanie de săpături arheologice, cercetările sunt neîntrerupte din anul 1964. De altfel, în acest an se împlinesc 100 de ani de la primele cercetări efectuate de către G.G. Mateescu (Universitatea din Cluj) și Ioan Boroș (Comisia Monumentelor din Banat-Lugoj), spune Adrian Ardeț, expert în Epoca romană, responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

La Tibiscum 17 hectare sunt administrate de Muzeul Caransebeș. Avem o clădire acolo, un fost grajd, pe care vrem să-l transformăm în muzeu și pot fi văzute ruinele a ceea ce a fost comandamentul, porțile castrului roman, deci o fortificație, și o parte din așezarea civilă, pentru că romanii s-au așezat aici, împreună cu familiile lor, și au format și o așezare civilă. Tibiscumul se află la 54 de kilometri de Ulpia Traiana. S-a dezvoltat foarte rapid, datorită comerțului care se făcea pe Timiș, aceasta fiind calea pe care se tranzita Banatul de către comercianți. Mai nou, s-a descoperit că exista și un punct vamal la Tibiscum, ceea ce e foarte important”, a mai spus dr. Adrian Ardeț.

spot_img

Actualitate