12.8 C
Caransebeş
13 C
Reșița
11.8 C
Oţelu Roşu
marți 25 martie 2025

Societatea Femeilor Ortodoxe Caransebeș, aproape un sfert de veac de activitate neîntreruptă

Politică

Lucrări de reabilitare a sediului Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș, clădire primită ca donație de la muzicologul Antoniu Sequens (1865-1938). În acest fel femeile ortodoxe se pregătesc pentru marcarea a unui sfert de veac de activitate, care va avea loc anul viitor.

Asociația „Societatea Femeilor Ortodoxe” s-a înființat în anul 1998, ca urmașă a filialei Caransebeș a Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe (1926) si a „Societății Femeilor Române pentru Îngrijirea și înfrumusețarea cimitirului gr-ortodox Sf. Ioan” (1883).

Prima președintă a nou înființatei asociații a fost d-na Rodica Popescu (1998-2001). În decursul multor întâlniri cu celelalte asociații similare din tara am observat ca toate avem o serie de activități comune, asemănătoare: pachete pentru familii și persoane defavorizate, ajutor pentru copii în situații deosebite, pachete alimentare de sărbători plus o serie de acțiuni punctuale, generate de situații extreme (boală, accidente, etc)”, ne-a declarat Monica Iacobescu., actuala președintă.

Societatea Femeilor Ortodoxe se implică în 3 programe diferite: Cultul morților: Începând cu înființarea primei asociații (Societatea femeilor romane pentru îngrijirea și înfrumusețarea cimitirului gr.-ortodox”) a fost aceasta preocupare de a cinsti si a-i păstra în memorie pe cei morți.

„Societatea Femeilor Romane s-a și înființat cu acest obiectiv declarat deoarece cimitirul ortodox era într-o stare deplorabilă. Mai târziu aceeași societate a construit în 1934 capela din cimitirul Eroilor si s-a îngrijit de mormintele soldaților. Noi am preluat această sarcină, lucru evident la simpozionul cu ocazia centenarului Unirii: Contribuția  organizațiilor femeilor ortodoxe la Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918, unde  Caransebeșul a prezentat activitatea d-nei Elena Biju”, ne-a precizat Monica Iacobescu.

În anul 2008  femeile ortodoxe colaborat la proiectul „Oameni care au fost. Personalități ale Banatului înmormântate în cimitirul Sf. Ioan din Caransebes” . Proiectul a cuprins refacerea mormintelor personalităților de seama ale Banatului înhumate în cimitirul Sf. Ioan și tipărirea unei cărți despre viața și activitatea lor.

„Noi am preluat câteva morminte ale unor personalități fără urmași si le-am recondiționat (șlefuit marmura, rescris, vopsit gărduleț): Elena de Iacobici (președinta Societății Femeilor Române, Antoniu Sequens, Mihail cavaler de Trapșa, Cumbria Murgu (mama lui Eftimie Murgu). Îngrijim în fiecare an aceste morminte iar în 24 iunie se face un parastas de pomenire a acestor personalități si a altor binefăcători ai asociației, așa cum a lăsat prin testament A. Sequens~, spune președinta Societății Femeilor Ortodoxe.

Un al doilea proiect grandios al asociației este colaborarea, de peste 20 de ani cu asociația “Viitor-Zukunft mit Rumänien” din Elvetia: „Spun colaborare pentru că efectiv am colaborat. Nu a însemnat doar sprijinul acordat noua și susținerea unor programe precum cantina pentru elevi, Masa pe roți, ci și sprijinul, asistenta acordată de noi lor, în alte proiecte din oraș. Speranța verde și investițiile în infrastructura Liceului Tehnologic Dacia pentru implementarea sistemului dual sunt numai două dintre proiectele partenerilor din Elveția în care ne-am implicat”, spune Monica Iacobescu.

Președinta Societății Femeilor Ortodoxe vorbește și de colaborarea cu cercul de lectura „Fărâmituri de lectura cu ceai”, care a început puțin înainte de pandemie: „Întâlniri cu scriitori sau alți oameni de cultură, sporadic/ocazionale se fac dar aici este vorba de un program lunar de astfel de întâlniri. Programul are două componente: educația elevilor prin lectura și sprijinirea / contribuția la viața culturală a orașului. La început  acțiunile le-am realizat prin sponsorizări și fonduri proprii. De anul trecut ne sprijină și Primăria  prin proiect cu finanțare nerambursabila. Ne bucuram că s-a înțeles importanta acestui program, pentru că și prin aceste evenimente orașul Caransebeș a devenit cunoscut și apreciat în lumea scriitorilor, a oamenilor de cultură din tara iar imaginea Caransebeșului are de câștigat”, a mai precizat Monica Iacobescu.

spot_img

Actualitate