Peste 50 de preșcolari și școlari au întâlnit-o pe scriitoarea pentru copii Florina Jinga, care a venit la Caransebeș cu cea mai recentă publicație „Drumurile care duc acasă”, lucrare tipărită la editura Brumar.
Evenimentul a fost organizat de către Cercul de Lectură „Fărâmituri de lectură cu ceai”, la sediul Societății Femeilor Ortodoxe din municipiul Caransebeș.
Prin colaborarea ilustrativă cu artista Gabriela Damșe, volumul reprezintă o provocare și o cale de cunoaștere pentru cei mici și cei mari.
Subiectul narațiunii este inspirat dintr-o întâmplare adevărată din trecutul apropiat. În anii 1946-1947, mulți bucovineni au plecat spre Banat, Crișana, Dobrogea, din pricina lipsurilor și a foametei, în timpul secetei din Bucovina care s-a suprapus peste o perioadă de restricții impuse de comuniști. În acest fel, printre cele mai dragi lucruri la care oamenii nu au renunțat, în această luptă pentru supraviețuire, au fost piese din costumele lor populare, straiele lor de sărbătoare. Hainele iubite, purtate în momente de maximă intensitate spirituală, erau țesute, cusute, frumos brodate și investite cu amintiri, cu adânci semnificații. Și iată cum, după ani și ani, aceste povești despre supraviețuire, artă și tradiție se transformă în metafore, în personaje, în ilustrații, în cărți.
La finalul acțiunii preșcolarii, prin joc au învățat cum să modeleze în mălai și au participat la o sesiune de autografe, oferită de autoare.
Cartea Drumurile care duc acasă este precedată de o serie de alte lucrări dedicate publicului de profil.
Florina Jinga este bibliotecară și autoare de cărți pentru copii. Ea a concretizat proiecte editoriale dedicate micuților încă din 2001. Când vorbim despre volume precum: 12 Prințese și Împărătese adevărate (Nepsis 2009); Numerele altfel (Nepsis, 2010), Viața Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș povestită copiilor (Asociația Culturală Kratima/Brumar, 2012) ; Comorile celor patru orașe. Timișoara povestită copiilor (Brumar, 2014); 12 Luptători și Eroi adevărați (Nepsis, 2017), avem un numitor comun: o femeie care știe să povestească în cuvinte bine alese, să conecteze mesajul cu imaginea într-un fel de fiecare dată diferit și întotdeauna uimitor.