1.3 C
Caransebeş
3.7 C
Reșița
1.3 C
Oţelu Roşu
vineri 19 aprilie 2024

Siguranța în online! Polițiștii au prezentat elevilor consecințele unor fraude informatice

Politică

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalității”, privind siguranța în mediul online.

Polițiștii au purtat discuții cu elevii și profesorii de la Școlile Gimnaziale Maciova și Constantin Daicoviciu, cărora le-au adus în atenție tipurile de fraude informatice: phishing-ul prin email (este un mesaj electronic trimis către sute sau mii de destinatari, pretinzând a fi din partea unei surse legitime – prieten, institutie, magazine virtuale), phishing-ul prin telefon (este o modalitate prin care o persoana pretinde că sună din partea unei surse de încredere cum ar fi banca, membru de familiei, autoritate și, apelând la tehnici de inginerie socială, solicită informatii confidentiale cum sunt adresa, nume complet, datele parinților, etc.), fraudele pe platforme market place, clonarea cardurilor etc.

Polițiștii au prezentat și consecințele acestor fraude informatice, făcând totodată o serie de recomandări în vederea prevenirii diferitelor situații de victimizare: să nu deschidă link-uri/ atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate, să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare (datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate),să utilizeze parole puternice.

Astfel de activități vizând siguranța pe internet au fost desfășurate pe raza întregului județ, polițiștii oferind adulților și tinerilor sfaturi utile privind adoptarea unui comportament responsabil în lumea virtuală, pentru a evita situațiile riscante sau pentru a ști cum să procedeze în astfel de situații.

NU distribui poze, filme sau alt conținut dacă nu ai acordul scris al persoanei care e protagonistă și care ți-a permis distribuirea. Același lucru se aplică și în cazul distribuirii de fotografii sau de clipuri video în care se află alte persoane: întreabă-le înainte de a le eticheta, înainte de a reposta conținutul sau înainte de a-l da mai departe. Nu ezita să anunți imediat un adult în care ai încredere sau un polițist dacă ai o problemă sau ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet. Orice situație abuz asupra minorilor, petrecută în mediul online trebuie sesizată Poliției, fie în mod direct la cea mai apropiată unitate de poliție sau prin apel unic de urgență 112.

FOTO: https://pxhere.com/ro/photo

spot_img

Actualitate