20.2 C
Caransebeş
18.7 C
Reșița
19.7 C
Oţelu Roşu
duminică 26 iunie 2022

Faza Națională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la ȘAH – elevi de Gimnaziu, va fi găzduită de municipiul Reșița

Politică

Sâmbătă, 28 mai, ora 9.30 la Sala de Sport a Liceului „Traian Vuia” din Reșița va avea loc deschiderea oficială a Fazei Naționale a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la ȘAH – elevii de Gimnaziu.

Sunt așteptați în concurs 100 de elevi, primii clasați din județele României și din cele 6 sectoare din București (50 de băieți și 50 de fete în cele doua competiții).

Concursul este organizat de către Ministerul Educației Naționale, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Caraș-Severin, în colaborare cu Primăria Municipiului Reșița.

Reprezentanții județului Caraș-Severin sunt Chris Arrydan Tamaș din Caransebeș, vicecampion național în acest an la ȘAH rapid la juniori sub 14 ani și Anca Teclis – din Reșița, campionii din acest an ai elevilor de Gimnaziu din județ.

Concurenții din întreaga țară vor afla informații despre istoria Reșiței și vor avea parte și de un program de recreere pe perioada șederii. Astfel Reșița aniversează 150 de ani de la construirea în acest vechi centru industrial (înființat în 1771) a primei locomotive cu Aburi din România.

În domeniul șahului reșițean aflăm de la Horia Irimia, un maestru în domeniu:

„Sunt de amintit numeroase performanțe printre care faptul ca primul Maestru Internațional din România (1950) – Ștefan Erdely de 3 ori Campion Național a trăit în ultima perioadă a carierei la Reșița. Marele Maestru din Germania Christian Gabriel a învățat Șahul la Reșița și a ajuns campion național la grupa lui de vărstă la juniori iar apoi medaliat la Mondialele de Juniori. Și fratele lui Maestrul FIDE Robert Gabriel. Maestrul FIDE Petru Dodu, Maestrul Internațional Corneliu Bușu, Maestrul Internațional Tiberiu Mănescu (campion național de juniori și medaliat european pe echipe de juniori) , Maestrul FIDE Ovidiu Ungur, maestra Rodica Vasiliu, fratii Adi și Dana Sărbu, surorile Viorica și Iulia Istrati campioane nationale, surorile Veronica și Cristina Păduraru campioane naționale, Oana Buna campioană si mulți alți juniori și junioare ajunși în loturile naționale. Iar maestrul Valeriu Grozav a fost antrenorul multor juniori care au obtinut mari performanțe. O alta generatie de juniori au obtinut medalii la competitiile pe Echipe – Dani Padurean, Andru Buga, Diana Colonescu, David Goiceanu, Azi avem o noua Generatie de Aur la juniori. Cu medalii in ultimii ani: Christian Tamas, Alin Stangu, Albert Dragoi. Ionel Vaduva, Alexandru Korcsek. De pregătirea juniorilor se ocupă în ultimii ani Mihai Bolintiș și Alexandru Tunaru.
Recent înființata Secție de Șah de la Clubul Sportiv Muncitoresc Reșița – în coordonarea Primăriei Reșița – are foarte mari șanse să se califice anul acesta în Divizia A pe Echipe. Din echipă fac parte Maestrul Internațional Mihai Grunberg – fost Campion Național de Seniori, Maestrul Internațional Tiberiu Mănescu – fost Campion Național de Juniori, CM Alexandru Tunaru, Maestrul FIDE Dinu Simi Suciu, Daniel Pădurean iar ca Juniori Christian Tamaș și rezerve colegii lui amintiți mai sus”, – Horia Irimia

spot_img

Actualitate